Campus Vesta

Hasseltse gemeenschapswachten gaan eenzaamheid opsporen

De stad Hasselt gaat gemeenschapswachten inzetten om eenzame inwoners te helpen. De gemeenschapswachten kregen een opleiding om tekenen van eenzaamheid te herkennen en ermee aan de slag te gaan.

Gemeenschapswachten zijn elke dag op pad in de stad. Omdat ze heel wat losse gesprekken voeren zijn ze goed geplaatst om eenzaamheid snel op te sporen, vindt schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen (N-VA). "Vorig jaar bleek uit een onderzoek bij de Hasseltse ouderen dat ze merkten dat andere senioren wel eens eenzaam zijn. Het is de bedoeling dat de gemeenschapswachten in de gesprekken die ze tijdens hun ronde voeren, verbale en non-verbale signalen oppikken die wijzen op eenzaamheid. Indien nodig verwijzen ze de mensen door naar de toegankelijke diensten in Hasselt." De gemeenschapswachten hebben daar een opleiding voor gekregen.

Eenzaamheid is een gevoel, mensen praten daar niet graag over

Kaat Bernaerts, buurtcoach Banneuxwijk en Katarinawijk

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem dat moeilijk te bespreken valt, beseft ook buurtcoach Kaat Bernaerts die de gemeenschapswachten heeft opgeleid. "Het is een gevoel, het speelt zich af achter de schermen en mensen praten daar niet graag over. En het komt echt niet alleen voor bij oude mensen voor, maar ook bij jonge mensen, en zowel bij gezonde als zieke mensen. En het is niet omdat iemand alleen woont dat hij ook eenzaam is, ook wie nog veel mensen rond zich heeft kan eenzaam zijn."

"Door te babbelen en op te letten, kan je wel wat te weten komen", gaat Bernaerts verder. "Iemand die zegt dat hij of zij die dag alleen maar mensen op de radio of tv heeft horen babbelen, dat zijn de kleine dingen waar we op moeten letten."

De gemeenschapswachten moeten in Hasselt de brug vormen tussen de persoon die het moeilijk heeft en de laagdrempelige diensten en instanties die hulp kunnen bieden. "De gemeenschapswachten hebben altijd doorverwijskaarten op zak”, vult schepen Dymfna Meynen nog aan. "Op die kaarten staan de verschillende diensten en instanties in Hasselt waar mensen terecht kunnen, zoals bijvoorbeeld het Lokaal Dienstencentrum Hogevijf, het wijkrestaurant, de sociale dienst, de dienst vrijwilligerswerk en de wijkpunten." 

De stad wil deze nieuwe aanpak van eenzaamheid uitproberen tot en met juni 2023.

Meest gelezen