In je blootje naar het museum in Deurle

Kunstwerken in je blootje bekijken. Het kan in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle bij Sint-Martens-Latem. Het museum organiseert een 'blootgewone' nocturne samen met de organisatie Naked Freedom, die het taboe rond naakte lichamen wil doorbreken.

Het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle bij Sint-Martens-Latem heeft onlangs een nieuw kunstwerk geïnstalleerd: Mirror Mirror van kunstenaar Yvan Derwéduwé. Dat kunstwerk staat in de toiletten van het museum. Boven de urinoirs hangen kleine spiegeltjes, waarmee de kunstenaar de toiletbezoekers uitdaagt om al dan niet in het spiegeltje te kijken. "In het werk test Derwéduwé door een spel van reflecties de onuitgesproken gedragscodes in de toiletten", vertelt Rik Vannevel van het museum. "Het wordt een ruimte waar de grenzen tussen privé en publiek worden opgezocht." En die thematiek trekt het museum nu door naar een nocturne door bezoekers in hun blootje het museum te laten verkennen. Ook dan wordt de grens tussen privé en publiek opgezocht. 

Verwarming hoger

Het museum zet tijdens de nocturne de verwarming een beetje hoger. "We willen niet dat onze blote bezoekers koud hebben", vertelt Vannevel. "Dus gaan we de verwarming tijdens de nocturne enkele graden hoger zetten. Dat is niet evident in deze tijden, met de hoge energieprijzen, maar we willen het voor de bezoekers toch aangenaam houden."

Taboe

Het museum organiseert de 'blootgewone' nocturne samen met Naked Freedom, een organisatie die het taboe van naakt wil doorbreken en het aanvaardbaarder wil maken in de wellness, op het strand, bij het zwemmen, wandelen, fietsen, ... en dus ook in het museum. Al 60 mensen hebben een ticket gekocht om het museum in hun blootje te bezoeken.

De 'blootgewone' nocturne : op vrijdag 25 november 2022 tussen 18u en 22u.  

Meest gelezen