Ghafuri in de kleuren van zijn vorige club, Esteghlal. In juli moest hij de beroemdste club van het land verlaten.
AFP or licensors

Bekende Iraanse voetballer opgepakt wegens "propaganda" tegen de staat 

In Iran is Voria Ghafuri opgepakt, een van de bekendste voetballers van het land. Ghafuri is al jaren een grote criticus van de Iraanse overheid. Hij wordt er nu van beschuldigd de reputatie van de nationale voetbalploeg "beledigd en aangetast" te hebben en zich bezig te houden met propaganda tegen de staat.

Voria Ghafuri werd opgepakt na een training van zijn huidige club, Foolad Khuzestan. Ghafuri is een 35-jarige voetballer uit Iraans Koerdistan. Hij was tot voor kort kapitein van Esteghal, de beroemdste voetbalclub van Iran, maar moest die club in juli verlaten wegens zijn herhaalde kritiek op de overheid. Ghafuri speelde ook voor de nationale ploeg, maar werd niet geselecteerd voor het Wereldkampioenschap, dat momenteel plaatsvindt in Qatar.

Ghafuri zou nu opgepakt zijn omdat hij de reputatie van de nationale ploeg "beledigd en aangetast" zou hebben en zich bezig zou houden met propaganda tegen de staat. Volgens het Franse persagentschap AFP plaatste Ghafuri een foto op zijn Instagramkanaal waarop hij in traditionele Koerdische kledij te zien is. Het is niet duidelijk of dat de reden voor zijn arrestatie was. De foto is alvast niet meer te zien op zijn Instagramprofiel. Wel is er een foto terug te vinden van Ghafuri in Koerdische kledij, maar die dateert al van meer dan drie jaar geleden.  

In Iran wordt al iets meer dan twee maanden uitvoerig geprotesteerd tegen de overheid. Alles begon met de dood van een 22-jarige vrouw die door de zedenpolitie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet volgens de voorschriften droeg. Ze stierf na haar arrestatie. Sindsdien wordt er geregeld betoogd, vooral in Iraans Koerdistan, waar de vrouw vandaan kwam, maar ook elders in het land.

Het protest wordt geregeld hard neergeslagen door de Iraanse veiligheidsdiensten. Volgens de Verenigde Naties zijn in die twee maanden van protest al meer dan 300 doden gevallen. De VN maakt zich ook zorgen over executies in Iran. Volgens de VN zijn al zes betogers geëxecuteerd. Zeker 14.000 betogers werden opgepakt, zegt de VN, onder hen ook minderjarigen. 

De nieuwe Mensenrechtencommissaris van de VN, Volker Türk, noemde Iran een "tirannie", vanwege het geweld tegen vreedzame demonstranten. "Er moet een einde komen aan het onnodige en disproportionele gebruik van geweld." Verschillende landen binnen de Mensenrechtenraad pleiten voor een formeel onderzoek door onafhankelijke experts naar de situatie in Iran. Een resolutie daarover is vandaag goedgekeurd binnen de Mensenrechtenraad. Er zal dus een onderzoek opgestart worden.

Iran verwerpt de kritiek van de Mensenrechtenraad en zegt dat westerse landen de organisatie misbruiken om hun eigen politieke agenda tegen Iran door te drukken.

Het protest in Iran kreeg overigens ook een vervolg in Qatar, op het Wereldkampioenschap Voetbal. De spelers van de Iraanse nationale ploeg hielden aan het begin van hun eerste wedstrijd uit protest de lippen stijf op elkaar toen het nationale volkslied werd gespeeld. In de tribunes was de slogan "Vrouw, leven, vrijheid" ook herhaaldelijk te zien op bordjes, handen en gezichten.

Meest gelezen