Uitgelaten fans na de eerste goal van de Rode Duivels.
Jonas Roosens

Meer dan 1,8 miljoen kijkers op Eén: ondanks controverse toch grote belangstelling voor openingsmatch Rode Duivels

Ondanks de controverse rond het WK in Qatar, is de interesse van de Rode Duivels nog niet gaan liggen. De eerste wedstrijd tegen Canada lokte woensdagavond gemiddeld 1.881.984 mensen naar de live-uitzending op Eén. Bij de RTBF zagen gemiddeld 1.180.000 mensen de Belgen hun eerste overwinning boeken. 

Het WK in Qatar zorgde de laatste weken voor veel debat. Kijken of niet? Veel fans zworen niet te kijken, onder meer vanwege de mensenrechtenschendingen waar gastland Qatar van wordt beschuldigd. Ook verschillende cafés besloten de wedstrijden van de Rode Duivels niet op groot scherm uit te zenden. Toch keken gemiddeld 1.881.984 mensen naar de uitzending op Eén en 1.180.000 naar die van de RTBF. Dat zijn meer tv-kijkers dan bij de openingsmatch van het EK 2021 tegen Rusland. Toen keken gemiddeld 1.800.782 Vlamingen naar de uitzending op Eén. De wedstrijd van het vorige WK in 2018 deed het wel beter, met 2.077.871 kijkers. 

Opvallend is dat steeds meer kijkers vinden de weg vinden naar de onlinetoepassingen. Gisteren bezochten 1.219.382 unieke bezoekers de app of website van Sporza. Dat is de vierde beste dagscore ooit. Het streamingplatform VRT MAX haalde met 319.302 streamers een nieuw dagrecord.

De kijkcijferpiek lag bij de VRT kort voor het einde van de wedstrijd, om 21.53 uur, toen er 2.016.000 Vlamingen nagelbijtend op het laatste fluitsignaal aan het wachten waren. De wedstrijd België-Canada was bij de openbare omroep goed voor een marktaandeel van 70,8 procent. Ook bij de RTBF werd een marktaandeel van 70 procent gehaald, klinkt het bij de Franstalige openbare omroep. Gemiddeld keken er 1.180.000 mensen naar de wedstrijd tegen Canada, met een piek van 1.275.000 aan het einde van de wedstrijd.

Meest gelezen