Radio 2

Leuven voert zelf geen onderzoek naar buitenlandse bezittingen sociale huurders.

Huisvestigingsmaatschappij Dijledal voert zelf geen onderzoek naar sociale huurders die huizen bezitten in het buitenland. Voorzitter Christophe Stockman bevestigt dat ze enkel onderzoek voeren als ze klachten met bewijzen krijgen. Dijledal heeft 3400 sociale woningen, tegen 10 huurders loopt een onderzoek.

“In Leuven voeren we zelf geen onderzoek naar fraude bij onze sociale huurders”, zegt de voorzitter van Dijledal Leuven Christophe Stockman. “Het is onbegonnen werk om zelf actief op zoek te gaan tussen onze 3400 huurders. We nemen gestaafde klachten wel ernstig, er lopen nu tien onderzoeken. Bij sommige hebben we de politie ingeschakeld en in twee gevallen gaan we nu gebruik maken van het budget van de Vlaamse overheid om privé-detectives in te schakelen. Nu blijkt wel dat sommige landen geen informatie vrij geven over bezittingen. Dat maakt het natuurlijk zeer moeilijk om iets te ondernemen.”

De N-VA oppositie vraagt om ook in Leuven werk te maken van echt onderzoek naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is dat voorlopig nog altijd niet gebeurd, hoewel Vlaanderen al sinds maart 2021 hulp én subsidies geeft voor deze controles. In Vlaanderen werden al 309 sociale huurders betrapt op een eigendom in het buitenland.

Fractievoorzitter Zeger Debyser (N-VA): “Er is in Leuven een lange wachtlijst voor sociale woningen. Die moeten naar de rechthebbenden gaan, niet naar eigenaars van vastgoed in het buitenland. Onlangs werd nog bekendgemaakt dat Leuven werk wil maken van extra sociale woningen. Waarom niet beginnen met nagaan of de bestaande sociale huurwoningen wel rechtmatig worden ingevuld? We vragen daarom een inhaaloperatie van stad Leuven en Dijledal.”

Meest gelezen