Archiefbeeld: Marie-Christine Marghem (MR) en Theo Francken (N-VA).

MR vraagt (en krijgt) steun van N-VA om kernuitstap terug te draaien: "Dit is echt du jamais vu"

MR lijkt te werken aan een wisselmeerderheid om de wet op de kernuitstap terug te schroeven. Kamerlid Marie-Christine Marghem (MR) heeft daarvoor steun gezocht en gevonden bij oppositiepartij N-VA. Opnieuw wordt zo de druk op premier De Croo opgevoerd. VRT NWS-Wetstraatwatcher Ivan De Vadder trekt grote ogen: "De MR is echt niet aan het ontwapenen."

N-VA, dat federaal in de oppositie zit, heeft een wetsvoorstel van MR-Kamerlid Marie-Christine Marghem ondertekend om de wet op de kernuitstap ongedaan te maken. In het voorstel van Marghem wordt de wet op de kernuitstap eigenlijk volledig ontmanteld: zo worden de geplande, verplichte sluitingen voor kernreactoren geschrapt en wordt het mogelijk om in de toekomst te investeren in kleinere, modulaire reactoren.

Het MR-voorstel ligt volledig in lijn met wat voorzitter Georges-Louis Bouchez al veel langer verkondigt: dat er meer dan 2 bestaande kernreactoren moeten worden opengehouden in ons land en dat er ruimte moet komen voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Binnen de federale regering heeft de MR daar nog niet de nodige steun voor gevonden. 

Dat Marghem nu voor haar voorstel naar oppositiepartij N-VA trekt, legt nog maar eens forse druk op premier De Croo (Open VLD) en zijn minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die nog volop aan het onderhandelen zijn met energiebedrijf Engie over het langer openhouden van de jongste kerncentrales. "De nucleaire kwestie overstijgt de verdeeldheid", tweet Marghem daarover. "We moeten België alle kansen geven om een koolstofarme transitie door te voeren door ons nucleaire park te verlengen."

"Geest is uit de fles"

Bouchez sust tegelijk wel dat het voorstel van Marghem niet onmiddellijk op de agenda van de Kamercommissie zal terechtkomen. "We geven de tijd om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Maar het wordt dringend." Al klinkt het bij N-VA-Kamerleden Theo Francken en Bert Wollants net iets anders: "We zullen daar volgende week normaal gezien de uitkomst van zien."

Ivan De Vadder, Wetstraatwatcher bij VRT NWS, noemt de demarche van Marghem en de MR "du jamais vu". "De geest is uit de fles. Je voelt dat er iets gaande is, dat er een opbouw bezig is. De MR is echt niet aan het ontwapenen. Integendeel, ze haalt er zelfs een Vlaamse oppositiepartij bij. En zo krijgt de N-VA een extra instrument, naast begroting en asiel en migratie, om deze regering te bekampen."

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi, die met zijn partij ook in de federale regering zit, zegt in "De ochtend" op Radio 1 de nervositeit bij de MR te begrijpen. "Maar ik denk niet dat het de meest verstandige strategische zet is om steun te gaan zoeken bij de oppositie om de meerderheid uit elkaar te spelen." Mahdi zegt niettemin zelf snel duidelijkheid te willen over de bevoorradingszekerheid van energie voor ons land. "Tegen het einde van het jaar, want die tijd gaan we echt wel nodig hebben om eruit te geraken."

Meest gelezen