Het wachten wordt beloond: deze close-upfoto's kon ruimteschip Orion maken van achterkant van de maan

Drie dagen nadat het ruimteschip Orion rakelings langs de maan is gescheerd, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een reeks close-upfoto's vrijgegeven van de achterkant van de maan. Die zijn genomen toen Orion zo'n 130 kilometer boven het maanoppervlak vloog. Het ruimteschip is gebouwd om over enkele jaren opnieuw mensen naar de maan te brengen. Op dit moment is een eerste, nog onbemande testvlucht aan de gang. 

Wie dat wilde, kon maandag live meemaken hoe het Orion-ruimteschip rakelings langs de maan scheerde. Het was een nieuwe mijlpaal voor de Artemis 1-missie, de eerste (nog onbemande) testvlucht van de nieuwe raket en het ruimteschip waarmee NASA over enkele jaren opnieuw astronauten naar de maan hoopt te vliegen. Maar veel kijkers bleven toch wat op hun honger zitten. 

Orion zou op zijn dichtste punt tot op 130 kilometer van het maanoppervlak naderen. Alleen gebeurde dat aan de achterkant van de maan: de kant die we vanop de aarde nooit te zien krijgen en van waaruit geen rechtstreeks contact met de aarde mogelijk is. Daardoor viel ook het signaal weg. Het livebeeld kwam pas terug toen Orion al voorbij de maan was. 

NASA liet weten dat alles volgens plan was verlopen en dat de capsule inderdaad zijn dichtste punt bereikt had. Maar wie hoopte op close-upfoto's van de achterkant van de maan bleef ontgoocheld achter. Tot nu.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft nu toch een reeks foto's vrijgegeven van de passage langs de maan. Die zijn genomen tijdens verschillende fases en vanop verschillende afstanden van het maanoppervlak. 

De achterkant van de maan vanop 130 kilometer hoogte door de Orion-capsule (foto: NASA)

Op dit moment bevindt Orion zich in een half elliptische baan rond de maan, op zo'n 350.000 kilometer van de aarde en 90.000 kilometer voorbij de maan. Maandag 28 november zou Orion zijn verste punt bereiken: 430.000 kilometer van de aarde. Dat is een heel stuk verder dan de Apollomissies naar de maan in de jaren 60 en 70. Als alles volgens plan blijft verlopen, landt de Orion-capsule op 11 december weer op de aarde. De volgende stap is Artemis 2: NASA wil dan 4 astronauten in een baan om de maan brengen.

Meer foto's van de Artemis 1-missie vind je hier.

Meest gelezen