Protest in Kuringen tegen plannen voor fietssnelweg dwars door terreinen jeugdbewegingen: "Veiligheid leden komt op eerste plaats"

In Kuringen, in Hasselt, is er protest tegen het geplande tracé voor een nieuwe fietssnelweg. Een deel van de nieuwe fietssnelweg zou pal tussen de lokalen van de jeugdbewegingen en het grasveld komen dat ze gebruiken voor activiteiten. Daarnaast wordt het terrein gebruikt voor tal van evenementen in Kuringen. De jeugdbewegingen benadrukken dat ze voor meer en betere fietspaden zijn, maar hopen dat de fietssnelweg enkele meters verderop aangelegd kan worden.

In Kuringen (Hasselt) komt een stukje fietssnelweg in de Prinsbeemden. Die moet een verbinding worden tussen Hasselt en Kuringen. Maar dat lokt nu protest uit in de buurt, omdat een deel van de fietssnelweg een terrein dwarst dat gebruikt wordt door jeugdbewegingen en voor tal van evenementen.

"Super idee dat er een fietssnelweg komt, maar dat het dwars door dit terrein passeert, is onbegrijpelijk", vindt Robby Herck. Hij is organisator van de Paardenmarkt die elk jaar in maart plaatsvindt op het terrein en is ook woordvoerder van Chiro Kuringen Centrum, KLJ Kuringen en Jeugd Rode Kruis Herckenrode. Die drie jeugdbewegingen maken namelijk elke vrijdag tot zondag gebruik van het terrein.

Robby Herck (woordvoerder), Jolien Willems (Jeugd Rode Kruis Herckenrode), Brechje Indestege (Chiro Kuringen Centrum) en Paulien Deprez (KLJ).

"De kinderen steken de terreinen vaak over om even naar het toilet te gaan, om hun jas te gaan halen en om even te gaan drinken. De kinderen moeten zorgeloos kunnen rondlopen, zonder dat de leiding zich zorgen moet maken dat er ongelukken gebeuren", vertelt Paulien Deprez, een van de twee hoofdleidsters van KLJ Kuringen. 

Tijdens de Paardenmarkt in maart van dit jaar was het een drukke bedoening op de terreinen. Als de fietssnelweg er zou komen, wordt het asfalt op de foto een fietssnelweg doorheen het evenemententerrein.

Alternatief voorstel

De jeugdbewegingen en de inwoners benadrukken dat ze niet tegen een fietssnelweg zijn, maar vragen dat de plannen wijzigen zodat de fietssnelweg niet meer door het terrein snijdt. Zo stelt Robby Herck zelf een oplossing voor: aan de oostkant van de weg die naar het Prinsenhof leidt, bevinden zich op dit moment struiken. Robby Herck stelt voor om de fietssnelweg daar aan te leggen.

Petitie op café

Ook veel inwoners van Kuringen delen het standpunt dat er een fietssnelweg mag komen, maar vinden het geen goed idee dat de fietssnelweg het terrein van de jeugdbeweging doorkruist. Zo is er vandaag een petitie opgehangen in de toiletten van café De Drie Kronen. Het openbaar onderzoek over de plannen in Kuringen loopt nog tot 6 december.

Meest gelezen