BELGA/VERGULT

Opmerkelijk nieuw portret van gedeporteerde in Kazerne Dossin in Mechelen: "Aron is niet gestorven in Auschwitz"

In de Kazerne Dossin in Mechelen vindt straks opnieuw een portrettenceremonie plaats. Dat is een plechtigheid ter nagedachtenis van de Holocaustslachtoffers. De namen van mensen die gedeporteerd werden vanuit Mechelen krijgen daarbij een gezicht. Met nu onder meer het portret van Aron Luksenberg die volgens de autoriteiten stierf in Auschwitz, maar de oorlog toch overleefde. Dat ontdekte Jo Peeters, curator van het Huis van het Belgisch-Frans Verzet.

Tijdens de zoektocht naar foto’s komen vaak onbekende verhalen naar boven. En dat is ook het geval in de zoektocht naar de identiteit van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vaak blijft het bij een naam, maar de Kazerne Dossin wil ook een gezicht kleven op de slachtoffers en gaat daarom op zoek naar foto’s. Zo heeft de Kazerne een grote portrettenwand die jaarlijks wordt aangevuld. Dit jaar zijn ze erin geslaagd om 210 nieuwe portretten te bevestigen op de portrettenmuur. Die worden vanavond voorgesteld tijdens de tiende portrettenceremonie. In totaal hangen er nu bijna 21.000 portretten.

Een opmerkelijk verhaal is dat van Aron Luksenberg. “Aron was op 19 april 1943 mee met zijn familie op het 20ste konvooi naar Auschwitz gezet. Er waren verschillende ontsnappingspogingen. Toen hij op de trein zat heeft het Verzet de trein doen vertragen en zo is hij mee uit een wagon geraakt. En daar is zijn verhaal verloren gegaan in de tijd”, Jo Peeters, curator van het Huis van het Belgisch-Franse Verzet.

Volgens de Belgische autoriteiten zou Aron gestorven zijn, maar dat was niet het geval
Jo Peeters, curator van het Huis van het Belgisch-Frans Verzet

"Volgens de Belgische autoriteiten zou de jongen eind april 1943 in Auschwitz gestorven zijn, maar dat was niet het geval", zegt Peeters. “Na de ontsnappingspoging is hij opgevangen in de abdij van Bierbeek. Hij werd gesmokkeld naar Waver, dook onder en kwam uiteindelijk terecht bij een familie waar nog veel Joodse mensen ondergedoken zaten."

Zoals het verhaal van Aron, is het vaak detectivewerk om de foto's te vinden. “Het is een complexe zoektocht. We gaan zoeken in archieven, maar we stappen ook letterlijk naar mensen om zoveel mogelijk informatie te vinden”, aldus Peeters.

Gedeporteerde Aron Lukensberg
Jo Peeters

Meest gelezen