Een opvangplaats waar mensen tijdens stroomonderbrekingen terechtkunnen, in de provincie Mikolajiv.

Oekraïne opent duizenden "onbreekbare punten" voor slachtoffers van lange stroomonderbrekingen door Russische aanvallen

Oekraïne opent duizenden verwarmde opvangplaatsen met stroom, water en een internetverbinding. Ze moeten het leven van de Oekraïners in de winter even wat aangenamer maken, op plaatsen waar er lange stroomonderbrekingen zijn, het gevolg van de aanhoudende Russische aanvallen op Oekraïense energiecentrales.

De Oekraïense autoriteiten zijn begonnen met het openen van wat ze zelf "onbreekbare punten" of "plaatsen van onoverwinnelijkheid" noemen. Het gaat om opvangplaatsen die verwarmd worden, waar stroom, water en EHBO-dozen voorzien zijn en waar mensen terechtkunnen voor warme maaltijden, hun toestellen kunnen opladen en verbinding met het internet kunnen maken.

De opvangplaatsen zijn bedoeld voor mensen die het slachtoffer zijn van lange stroomonderbrekingen. Volgens het kantoor van de Oekraïense president zijn vanaf vandaag in heel het land 3.720 van zulke opvangplaatsen open. Die bevinden zich onder meer in overheidsgebouwen, scholen, kinderdagverblijven en kantoren van nooddiensten. Maar evenzeer in tenten, zoals in de regio Mikolajiv (foto's).

BEKIJK - Oekraïne opent duizenden "onbreekbare punten" of opvangplekken voor mensen die geen verwarming meer hebben:

Videospeler inladen...

Eerder deze maand was er al sprake van een duizendtal soortgelijke opvangplaatsen enkel en alleen in de hoofdstad Kiev. Nu wordt het plan dus uitgerold over het hele land.

Dat er nood aan zal zijn, is vandaag nog maar eens bewezen. Vanmorgen zat zo'n 70 procent van de hoofdstad zonder stroom na nieuwe Russische aanvallen op energiecentrales. Ook in de rest van het land waren er opnieuw stroomonderbrekingen.

De drie kerncentrales die Oekraïne nog controleert, moesten gisteren afgesloten worden van het elektriciteitsnetwerk door de aanhoudende aanvallen. Vandaag zijn ze opnieuw op het netwerk aangesloten. Volgens het ministerie van Energie zouden ze vanaf vanavond weer stroom moeten leveren.

Volgens de Oekraïense regering heeft Rusland gisteren ongeveer 70 kruisraketten afgevuurd op energie-infrastructuur in Oekraïne.

Meest gelezen