Archiefbeeld ter illustratie.

Kinderdagverblijf in Malle tijdelijk gesloten nadat kind in kritieke toestand naar ziekenhuis werd gebracht: "Alles wijst op medisch probleem"

In Malle is een kinderdagverblijf tijdelijk gesloten en heeft een onthaalmoeder tijdelijk haar vergunning verloren nadat een kindje in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Alles wijst op dit moment op een medisch probleem, zegt het parket. De verantwoordelijke onthaalmoeder had opgemerkt dat een kindje, dat op dat moment in bed lag, niet meer ademde. Ze heeft daarop zelf de nodige eerste zorgen toegediend en meteen de hulpdiensten verwittigd.

"Alles wijst op dit moment op een medisch incident", zegt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. "De mensen die aanwezig waren in de opvang merkten dat een van de aanwezige kindjes niet meer ademde. Ze hebben zelf een professionele medische reanimatie gestart en de hulpdiensten verwittigd die ter plaatse kwamen en de reanimatie hebben overgenomen.”

Het kind werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar het op dit moment nog steeds medische bijstand krijgt.  

Correct gehandeld

Volgens Ineke Brems van Ferm, de werkgever van de verantwoordelijke onthaalmoeder, heeft die laatste correct gehandeld. "Ze had vastgesteld dat er problemen waren bij een kindje dat op dat moment in bed lag. Ze heeft daarop onmiddellijk de nodige zorgen toegediend en de hulpdiensten verwittigd." 

Ook het parket gaat er op dit moment van uit dat er geen fouten werden gemaakt: "Het is logisch dat wij worden verwittigd wanneer een ernstig feit zich afspeelt in een kinderopvang, maar op dit moment wijst alles op een medisch probleem waarop iedereen zeer adequaat heeft gereageerd”, aldus Kristof Aerts. 

Toch werd de onthaalmoeder door haar werkgever tijdelijk op non-actief gezet. Volgens Brems om haar tijd te geven om het incident te verwerken: “Als zoiets gebeurt, kan je niet meer zorgen voor de andere kindjes, dus is het beter dat ze nu even rust krijgt.” Ook het Agentschap Opgroeien had gisteren uit voorzorg en met onmiddellijke ingang de vergunning van de onthaalmoeder ingetrokken. Het kinderdagverblijf is tijdelijk gesloten.

BEKIJK - "Er kan haar niets verweten worden, ze heeft correct gehandeld":

Videospeler inladen...

Ook NeoKids verliest vergunningen

Daarnaast heeft Opgroeien de vergunning opgeheven van zes vestigingen van de groep NeoKids, in Antwerpen, Overijse, Dilbeek, Hoeilaart, Kraainem en Zaventem.

Bij NeoKids liep al een lang traject van opvolging na de vaststelling van structurele problemen en financiële moeilijkheden. De groep is er volgens Opgroeien niet in geslaagd om de problemen weg te werken. Daarom wordt de vergunning ingetrokken.

Omdat er geen sprake is van acuut gevaar, mogen de vestigingen wel nog open blijven tot 4 december, zodat de ouders de kans krijgen om een alternatief te zoeken.

Meest gelezen