2022 Max Mumby/Indigo

Royals op zondag - De prinses van Wales haalt historische broche boven en gezinsuitbreiding bij de Grimaldi's 

Prinses Stéphanie van Monaco wordt voor het eerst oma. Charles hield een eerste staatsbezoek als koning waarbij de prinses van Wales (ook) voor het eerst uitpakte met een historische broche. De Spaanse koning Felipe reisde toch naar het WK in Qatar: waarom? Koningin Mathilde op wandel in de kou en geen ruzies over titels aan de Deense kersttafel. Op zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Droom van Stéphanie komt uit

Tijdens de Monegaskische nationale feestdag - la Fête du Prince - werd het al gespot: een bol buikje bij Marie Chevallier, de schoondochter van prinses Stéphanie. Marie en haar man Louis Ducruet maakten de zwangerschap een paar dagen erna bekend op Instagram met in de hoofdrol hun hond Pancake. "Binnenkort grote broer", valt er te lezen bij Pancake. Louis spreekt over "een beginnend avontuur".

Prinses Stéphanie wacht al een tijdje ongeduldig op kleinkinderen. Enkele jaren terug liet ze de hint al vallen: "In onze familie krijgen we allemáál jong kinderen." 

Stéphanie deelt met haar gewezen lijfwacht Daniel Ducruet een zoon en dochter, Louis (29) en Pauline (28). Hun huwelijk lag aan diggelen na een schandaal met de Belgische stripteaseuse Fili Houteman. Jongste dochter Camille (24) kreeg de prinses met een andere lijfwacht, Jean-Jacques Gottlieb. Hij hield zich altijd op de vlakte en werd in 2018 nog onderscheiden door Stéphanies broer, prins Albert. Gottlieb leidde de binnenlandse inlichtingendienst (DRI) van Monaco. Met beide mannen onderhoudt Stéphanie nog goede contacten.  

Louis Ducruet, Marie Chevallier, Pauline Ducruet en prinses Stéphanie (57) op de nationale feestdag op 19 november.

Charles ontvangt Zuid-Afrikaanse president

Koning Charles III heeft er zijn eerste inkomende staatsbezoek opzitten: hij heeft de president van Zuid-Afrika, Cyriel Ramaphosa, ontvangen. Op het staatsbanket kwam Charles terug op het Britse koloniale verleden waarvoor het koningshuis afgelopen jaar nogal kritiek kreeg. "Hoewel bepaalde aspecten van ons verleden erg droevig zijn, is het essentieel dat we proberen die te begrijpen", zei de koning over de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. "Wij moeten de fouten erkennen die ons verleden hebben gevormd."

Het is niet de eerste keer dat Charles reageert op de kritieken, net als kroonprins William die de slavernij een "smet op het Britse verleden" noemde. In ex-kolonie Jamaica bijvoorbeeld wordt "actie in plaats van spijt" geëist met het oog op herstelbetalingen.

© i-Images / eyevine. All Rights Reserved.

De Queen kreeg als bijnaam Motlalepula

Charles haalt herinneringen op aan oud-president Nelson Mandela

In de toespraak op het staatsbanket onthulde Charles ook een bijnaam die oud-president Nelson Mandela aan koningin Elizabeth had gegeven. "Motlalepula, wat "komt met regen" betekent. Mij werd verzekerd dat het een teken van affectie was die Mandela voelde voor de Queen, en niet zozeer commentaar op de Britse gewoonte ons (regen)weer mee te nemen", grapte de koning.

The Prince of Wales Feathers Brooch

Royaltyliefhebbers en juwelenliefhebbers wreven deze week ook in hun handen toen Catherine Middleton tijdens het Zuid-Afrikaanse staatsbezoek voor het eerst de broche had opgespeld die toebehoort aan de prinses van Wales. Koningin Camilla en prinses Diana droegen hem eerder al. Het gaat om een historisch juweel, een huwelijksgeschenk aan koningin Alexandra in 1863, dat ook als hanger kan gebruikt worden.

De Prince of Wales Feathers Brooch bevat 18 ronde diamanten omringd door kleinere smaragden, en edelstenen die drie struisvogelveren op een kroon vormen. De inscriptie luidt - naar de Duitse wapenspreuk van de prins van Wales - "Ich dien" (Ik dien, red.). 

2022 Karwai Tang

De broche is niet te verwarren met die van Wallis Simpson, de maîtresse van de Britse kroonprins Edward (en later koning Edward VIII die troonsafstand deed om te kunnen trouwen). Hij bestelde het sieraad, een gelijkaardige Prince of Wales Brooch, in 1934 en schonk het Wallis een jaar later. De inscriptie: "Voor een gelukkiger Nieuwjaar." De relatie van Edward en Wallis was toen nog een groot geheim. De kroonprins wilde hiermee tonen dat hij van haar de toekomstige koningin wilde maken. Maar de geschiedenis liep lichtjes anders: lees dat hier rustig na.

Na de dood van Wallis ging in 1987 de speld onder de hamer bij Sotheby's en werd gekocht door niemand minder dan Hollywoodactrice Elizabeth Taylor voor bijna 600.000 euro. Zij was een vriendin van het verbannen koppel. 

De broche van Wallis Simpson, met de bekende veren van de prins van Wales.

Mathilde een laatste keer op stap

Koningin Mathilde zakte dinsdag af naar Westerlo voor haar laatste wandeling voor haar verjaardagstournee "Samen in beweging voor het mentale welzijn". Ze stapte met deelnemers van Young FENIX en To Walk Again acht kilometer. Young FENIX zet in op coaching, workshops en vorming aan jongeren die het mentaal moeilijk hebben, bij To Walk Again worden mensen met een fysieke beperking aangezet tot sport en beweging om hun eigen kunnen te ontdekken. 

BEKIJK - Koningin Mathilde trekt haar wandelschoenen aan en polst terloops hoe het gaat:

Videospeler inladen...

Mathilde wordt op 20 januari vijftig en bezocht van juli tot november de tien provincies en het Brusselse Gewest om er met organisaties die werken rond geestelijke gezondheid een uitstap te maken. Dat gebeurde te voet of met de fiets. De focus voor de koningin, van opleiding een logopediste en psychologe, lag telkens op het sportieve karakter en de informele ontmoetingen. Fietsen of wandelen met een royal praat iets makkelijker.

Felipe toch in Qatar (voor zaken)

Het WK voetbal in Qatar is een week bezig en het heeft de Spaanse koning Felipe kritiek opgeleverd. Hij is voorlopig de enige Europese royal die op het omstreden voetbaltornooi is gezien. De anderen supporteren aan de zijlijn, zijnde op sociale media.

Zoals koning Filip met het ludieke filmpje met de Rode Duivels of zoals de Nederlandse koning Willem-Alexander die tweet "Eén team, één doel. Oranje is er klaar voor". Hoewel het niet uitgesloten is dat Willem-Alexander toch afreist als Oranje pakweg de finale haalt. De koning beslist "op basis van persoonlijke gevoelens".

Koning Felipe bij FIFA-baas Infantino (en zonder One Love-armband).
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Felipe woonde de match Spanje-Costa Rica bij samen met FIFA-baas Gianni Infantino. "Jammerlijk", was een van de commentaren bij Gerardo Pisarello van de radicaal-linkse Spaanse Podemos-partij.

Een dag na de wedstrijd zakte de koning af tot bij de emir van Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, om hem te prijzen voor de organisatie van het WK en hem een shirt van het Spaanse voetbalteam te overhandigen. De emir van zijn kant herhaalde de investeringen in Spanje de komende jaren met 4,7 miljoen euro te verhogen wegens "het vertrouwen in de economie". Eind mei ontving Felipe de emir nog op staatsbezoek. Qatar is ook een strategische partner voor Spanje voor de levering van vloeibaar gas. Het is dus niet bepaald een verrassing dat Felipe afreisde naar de Golfstaat.

Margrethe viert kerst zonder zonen

Kerstmis brengt de Deense koningin niet door met een van haar zonen. Margrethe spendeert kerstavond in het gezelschap van haar zus prinses Benedikte (foto) en enkele vrienden. Het kroonprinselijke gezin van Frederik viert in Australië waar echtgenote Mary is geboren en opgegroeid. Een bezoekje van het gezin aan Mary's familie dateert ook al van 5 jaar geleden.

De Deense prins Joachim, zijn vrouw Marie en kinderen reizen ook naar het buitenland met de feestdagen. Het paleis benadrukt dat die reis "lang gepland" stond, zodat er geen speculatie zou zijn over een eventuele ruzie binnen de koninklijke familie. Daar liepen de spanningen recent nog hoog op, nadat Margrethe (sneller dan voorzien) had besloten de prinselijke titels van Joachims kinderen te schrappen.

Koningin Margrethe en haar jongere zus Benedikte (l) zijn hecht.
Belga Images/Ritzau Scanpix

Meest gelezen