Tweede apenpokkenvaccin in eigen land mogelijk voor wie eerste dosis in buitenland kreeg

Wie het eerste vaccin tegen apenpokken in het buitenland ging halen, kan vanaf deze week een tweede prik krijgen in België. Vorige week zijn 20.000 nieuwe dosissen geleverd, en dus worden de criteria om in aanmerking te komen voor preventieve vaccinatie verruimd.

Na de uitbraak van apenpokken in België waren er aanvankelijk slechts zo’n 3.000 vaccins beschikbaar. De voorwaarden om in aanmerking te komen waren strikt, en dus trokken heel wat mensen naar Frankrijk om zich te laten vaccineren. 

Vorige week is een nieuwe zending met zo’n 20.000 dosissen toegekomen, waardoor de criteria kunnen worden uitgebreid. Mensen die kunnen aantonen dat ze een eerste dosis hebben gekregen in het buitenland, kunnen hun tweede dosis in eigen land halen. Daarnaast kunnen ook mannen die seks hebben met verschillende mannen en die geboren zijn voor 1976 (en normaal gezien al gevaccineerd zijn tegen pokken) vanaf nu preventief een enkele vaccindosis krijgen.

Het vaccin wordt verder opnieuw onder de huid toegediend, zoals klassiek is voorgeschreven. De voorbije maanden gebeurde dat in de huid omdat dat kon met kleinere dosissen.  

Meest gelezen