Radio2

Verwarmde zetel houdt billen van de Kerstman warm tijdens "Winter in Kortrijk"

In Kortrijk zal een speciale zetel volgende maand de billen van de Kerstman warm houden. De stad pakt voor "Winter in Kortrijk" uit met een aantal nieuwigheden, waaronder het "Huis van de Kerstman". Maar omwille van het klimaat en de hoge energiekosten zal dat niet verwarmd worden. De Kerstman krijgt wel een verwarmde zetel die ontwikkeld is door een bedrijf uit de streek.

Van 8 december tot 8 januari kan je in Kortrijk terecht voor "Winter in Kortrijk". Dat evenement moet tijdens de eindejaarsperiode voor extra gezelligheid zorgen met kerstmarktjes, concerten, koopzondagen en winterterrassen. Nieuw dit jaar is dat er ook een "Huis van de Kerstman" komt. Maar dat zal dus niet verwarmd worden. Om te voorkomen dat de kerstman kou vat, krijgt hij wel een verwarmde zetel. Die is ontwikkeld door Lowie Vanhoutte en Guillaume Melis van het Wevelgemse bedrijf KNUSS. "Door de hoge energiekosten en het verbod op een aantal vervuilende technieken om te verwarmen, is er een stijgende vraag naar dit soort producten", vertellen ze. "Het verwarmde zitje dat de Kerstman in Kortrijk zal gebruiken is voorlopig nog niet te koop, we hopen het te kunnen aanbieden voor het ruime publiek vanaf januari."

Voor het eerst sinds lang weer kerstboom

Eerder besliste Kortrijk ook al dat er dit jaar geen ijspiste komt omwille van de dure energieprijzen. In de plaats wordt er op het Schouwburgplein een winterspeeltuin gebouwd met een kerstdoolhof. Voor het eerst sinds lang zal er ook weer een grote kerstboom komen op de Grote Markt. Die wordt maandag geplaatst. 

Op het marktplein is een speciale put voor dat soort constructies, maar die is nog nooit eerder gebruikt. "Het is best wel spannend", bekent schepen van Toerisme Wouter Allijns (N-VA). "Toen we het winterevenement deze zomer aan het voorbereiden waren, stond er een groot speelplein op de Grote Markt, waardoor we niet konden nagaan hoe groot of diep die put precies was. Ondertussen is duidelijk dat het moet lukken, al blijft het een primeur. Ik heb proberen na te trekken wanneer hier eerder al eens zo'n grote boom stond, maar daar was geen informatie over te vinden." 

Meest gelezen