Jasper van Vlasselaer toont de technieken waarmee de vissen werden gelokt.
Radio2

Wetenschappers lokken vissen in de Noordzee met geluid, licht én... de geur van bananen

Wetenschappers zijn erin geslaagd om bepaalde vissoorten te lokken met geluiden, licht en zelfs geuren. Ze deden hun onderzoek in de Noordzee, in de kooien waar testen gebeuren om mosselen, oesters en zeewier te kweken. De visvangst met de nieuwe technieken blijkt tot tien keer groter te zijn. 

Wetenschappers onderzochten drie jaar lang of vis in de Noordzee met bepaalde technieken kan worden gelokt. De resultaten zijn opmerkelijk. Door licht, geluid en geuren te gebruiken, is de vangst tot tien keer groter. Zo is er fluorescerend garen gebruikt om zeekat, een soort inktvis, te lokken. Eetgeluiden en de geur van bananen lokten dan weer heel wat platvis naar de kooi.

Zeeboerderij

Het onderzoek gebeurde op de plaats waar de Colruyt Group van plan is om een zeeboerderij te bouwen, net voor de kust van Nieuwpoort. 

"Daar wordt momenteel ook onderzocht of we mosselen, oesters en zeewier kunnen telen in kooien. De Noordzee is namelijk één van de ruwste zeeën van de wereld. Als het daar lukt, dan kan het overal" vertelt Bert Groenendaal, coördinator van het onderzoeksproject Symapa. 

"Het kweken van de mossel lukt al vrij goed. Volgend jaar zal er kunnen geoogst worden. Met het telen van oesters en zeewier hebben we nog wat werk. Maar we zullen ongetwijfeld binnen een vijftal jaar een diverse zeeboerderij in de Noordzee hebben." 

Radio2

Meest gelezen