foto Alexander Dumarey

Slotklooster in Gent transformeert tot cohousingproject voor senioren, Vlaanderen trekt 1 miljoen euro uit om erfgoed te bewaren

In Gent komen binnen de 3 jaar 24 wooneenheden voor senioren in het voormalige slotklooster van de Ongeschoeide Karmelietessen, in een nieuw cohousingproject. Vlaanderen trekt 1 miljoen euro uit om het erfgoed bij de werken te bewaren. “De deuren van het slotklooster gaan ook voor de buurt open”, benadrukt de stichting achter het project. 

Het Gentse slotklooster van de Ongeschoeide Karmelietessen, in de Theresianenstraat, opende de voorbije zomers al tijdelijk de deuren met een zomerbar, tentoonstellingen en muziekoptredens. Het pand stond daarvoor zo’n 15 jaar leeg, in 2007 vertrokken de allerlaatste drie slotzusters er. Het bijzondere gebouw uit de 17e eeuw en de ommuurde kloostertuin krijgen nu, met Vlaamse steun, een nieuwe bestemming. Er komt een cohousingproject dat zich richt op senioren. 

Oudere mensen die een netwerk hebben en mensen ontmoeten blijven langer gezond, dat is wetenschappelijk bewezen 

Steven Dhaens van stichting Symbiosis

“Het is de bedoeling dat mensen in de tweede levenshelft hier samen kunnen wonen, sociaal contact houdt mensen langer gezond”, zegt Steven Dhaens van stichting Symbiosis, de organisatie achter het project "De Living".“Het is een alternatief voor een assistentiewoning of een rusthuis. Het is de bedoeling dat mensen langer thuis kunnen wonen.” Kandidaat-bewoners worden vooraf samengebracht en gecoacht. 

Vlaams geld om gebouw te redden

Vlaanderen voorziet 1 miljoen euro erfgoedsubsidie voor het project. “Dat geld zal gebruikt worden om de structuur van het klooster klaar te maken voor de toekomst. Het pand is in slechte staat. Er moeten nieuwe ramen in, het dak moet aangepakt worden en de buitenschil is aan renovatie toe. De stabiliteit is ook een probleem”, legt Dhaens uit. "Het gaat om werken waarbij de ziel van het oude gebouw bewaard zal blijven." 

foto Alexander Dumarey

“Kloostermuren doorbreken”

De zes meter hoge muren rond het slotklooster zijn beschermd en zullen blijven staan. Toch zullen ook bezoekers er welkom zijn om het bijzondere erfgoed te ontdekken en er tot rust te komen. “We gaan de buurt ook binnentrekken en willen de kloostertuin af en toe openstellen. Het wordt een semi-publieke ruimte.”

Strakke deadline

Het project mikt op 24 wooneenheden voor bewoners vanaf 50 jaar, maar met dus de focus op senioren. “Het is niet de bedoeling dat hier gezinnen met kinderen komen wonen.” Bewoners zullen de eenheden huren en een stuk delen in de algemene kosten. “We zijn nog niet begonnen met de plekken aan te bieden, dat doen we pas als we echt beginnen te bouwen.” De deadline voor het project is vrij strak, eind 2025 moet alles helemaal af zijn. 

Ook in andere steden

Co-housing voor senioren is niet nieuw. Er zijn al andere spelers op de markt met onder meer projecten in Aalst, Gent, Leuven en Malle. Stichting Symbiosis werkt ook in Oostende en Deurne aan nieuwe projecten.

Meest gelezen