Vliegen er over 10 jaar datacenters door de ruimte? Vlaamse onderzoeksinstelling bekijkt de mogelijkheden

Europa laat onderzoeken of datacenters in de ruimte beter zijn voor het klimaat dan hier op aarde. De Europese Commissie heeft een haalbaarheidsstudie besteld bij het Franse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space. En ook de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO is betrokken. "Als de resultaten positief zijn, hoopt men vanaf 2030 al te starten met datacenters in de ruimte", zegt onderzoekster An Vercalsteren van VITO. 

We doen steeds meer online, en dus zijn er steeds meer en grotere datacenters nodig. Alleen zijn die gebouwen vol servers vaak niet zo klimaatvriendelijk. De gigantische hoeveelheden elektriciteit die nodig zijn om de servers te laten draaien, én af te koelen, worden nog vaak opgewekt met fossiele brandstoffen.

Er wordt al volop gezocht naar groene oplossingen. In Zellik bijvoorbeeld is twee maanden geleden de bouw gestart van een gloednieuw datacenter waar onder meer de warmte van de servers zal worden gebruikt om omringende gebouwen mee te verwarmen. Een dak vol zonnepanelen kan ook helpen, maar het kan mogelijk nog efficiënter. 

"Met een datacenter in de ruimte zou je rechtstreeks (en voortdurend, red.) de energie van de zon kunnen gebruiken om de servers af te koelen", zegt onderzoekster An Vercalsteren van VITO in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Op aarde heb je dan enkel nog energie nodig om de data te ontvangen en verwerken. Zo hoopt men het energieverbruik op aarde fel te verminderen."

Herbeluister het volledige gesprek met onderzoekster An Vercalsteren uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Klinkt goed, op papier althans. Of het ook in de praktijk efficiënter en klimaatvriendelijker zal zijn, moet nog worden onderzocht. De Europese Commissie heeft daarom een haalbaarheidsstudie besteld bij het Franse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space. Ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek VITO is betrokken bij het onderzoek.

Alles bij elkaar zou het om een gigantische installatie gaan, groter dan het internationaal ruimtestation ISS

An Vercalsteren, onderzoeker VITO

"VITO gaat samen met een Franse organisatie bekijken en evalueren of datacenters in de ruimte effectief een minder grote milieu-impact hebben", zegt Vercalsteren. "Want om al die instrumenten en installaties in de ruimte te krijgen, zijn ook veel raketlanceringen nodig. Alles bij elkaar zou het om een gigantische installatie gaan, groter dan het internationaal ruimtestation ISS."

Volgens Vercalsteren is er op technisch vlak al heel wat onderzocht en lijkt het concept haalbaar. 'Maar er moeten toch nog heel wat andere factoren worden onderzocht", zegt Vercalsteren. "Verschillende andere partners, zoals Airbus en ArianeGroup, gaan onderzoeken wat er technisch nodig is, of de technologie betrouwbaar is en of het allemaal wel veilig is. Want er zweeft natuurlijk ook een heleboel ruimteafval rond."

"Als alles positief uitdraait, dan heeft men de bedoeling om tegen 2030, 2035 zo'n datacenter in de ruimte te kunnen installeren."

Meest gelezen