Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Miljoenen Oekraïners in vrieskou door "Russische terreur", Unicef-directeur: "Situatie is dramatisch en het wordt alleen maar erger"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland opnieuw van "misdaden tegen de mensheid" nadat verschillende delen van Oekraïne zijn getroffen door raketaanvallen. "De Russische formule van terreur dwingt miljoenen mensen om in de vrieskou te zitten zonder energie, verwarming en water", zei hij voor de VN-Veiligheidsraad. Geert Cappelaere, directeur van Unicef Europa, spreekt van "dweilen met de kraan open". "De situatie is dramatisch en het wordt alleen maar erger."

Gisteren vielen bij Russische raketaanvallen in Oekraïne minstens 7 doden en 36 gewonden. Ook verschillende energiecentrales werden gebombardeerd, wat volgens de eerste berichten van lokale ambtenaren "kolossale schade" aanrichtte. 

Zo'n 70 procent van de inwoners van hoofdstad Kiev zit nog steeds zonder elektriciteit. Het is nog niet duidelijk wanneer het elektriciteitsnet hersteld zal zijn, aangezien dit afhangt van schade elders in het land. Naast kritieke infrastructuur werden ook scholen, ziekenhuizen en woonwijken getroffen.

"Terroristische staat"

"Op één dag kregen we zeventig raketten te verduren", lichtte de Oekraïense president Volodimir Zelenski via videoverbinding toe aan de VN-Veiligheidsraad, die hij met spoed had bijeengeroepen na de aanvallen.

"Rusland moet expliciet als terroristische staat worden bestempeld. De aanvallen zijn misdaden tegen de mensheid. De Russische formule van terreur dwingt miljoenen mensen om in de vrieskou te zitten zonder energie, verwarming en water", stelde hij scherp. Hij pleitte voor meer luchtafweer en vroeg dat VN-deskundigen de schade zouden komen onderzoeken.

BEKIJK - President Zelenski spreekt de VN toe: "70 raketten op één dag, dat is de Russische formule voor terreur":

Videospeler inladen...

De Franse president Emmanuel Macron noemde de Russische aanvallen op de civiele Oekraïense structuur alvast "een oorlogsmisdaad". Ook de VN-gezant voor politieke zaken Rosemary DiCarlo heeft de aanvallen op kritieke infrastructuur scherp veroordeeld. "Dergelijke aanvallen zijn volgens de internationale mensenrechtenwetgeving verboden, en degenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen moeten ter verantwoording worden geroepen", stelde ze.

"Kinderen grootste slachtoffer"

Correspondent Joanie de Rijke verblijft momenteel in Odessa en zag met eigen ogen hoe het licht uitging. "Na het draaien van een reportage in Cherson, kwamen we aan in een Odessa dat volledig in het zwart was gehuld. Tramtoestellen lagen op het midden van de lijn stil, soms met de chauffeurs er nog in. Achter de ramen zaten mensen met kaarsen. Zo'n donkere stad is heel akelig."

De Oekraïense bevolking reageert volgens de Rijke verslagen. "Het is dan ook heel deprimerend. Ze proberen dingen voor elkaar te krijgen om aan licht en warmte te raken, maar powerbanks bijvoorbeeld zijn drie keer zo duur geworden. Het hele land ligt lam, ook internet." Doorheen de nacht werd hard gewerkt om de schade te herstellen, "maar binnen twee weken volgt weer opnieuw een aanval en ligt alles weer stil".

Geert Cappelaere, directeur van Unicef Europa, spreekt in dat opzicht van "dweilen met de kraan open". "De situatie is dramatisch en het wordt alleen maar erger. De winter staat niet meer voor de deur, het is al winter in vele delen van het land – inclusief vriestemperaturen en de eerste sneeuw. De aanvallen op elektriciteitscentrales zijn bijzonder problematisch voor de bevolking."

Cappelaere betreurt hoe kinderen het grootste slachtoffer van de oorlog lijken te worden. "Er is veel solidariteit en gezinnen vangen andere gezinnen op, maar er moeten ook één miljoen Oekraïners opgevangen worden in publieke centra. Ook daar is het problematisch om de mensen van verlichting, verwarming en drinkbaar water te voorzien. De opvang van kinderen in ziekenhuizen loopt evenmin goed, en naar school gaan is een luxesituatie geworden."

Beluister hier het volledige gesprek met Unicef Europa-directeur Geert Cappelaere in "De ochtend":

Extra Belgische steun

Sinds de start van de oorlog heeft het Russische leger voor meer dan 120 miljard euro aan schade aangericht in Oekraïne. "De vernieling in Oekraïne is niet te overzien en het viseren van de energievoorziening en gezondheidszorg door het Russische leger maakt het dagelijkse leven voor vele mensen vrijwel onmogelijk", duidt minister van Ontwikkelingssamenwerking Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Met de strenge oorlogswinter in aantocht moeten we er nu eerst voor zorgen dat mensen toegang hebben tot basisvoorzieningen: een dak boven het hoofd, toegang tot medicijnen, ziekenhuizen die open kunnen blijven, proper drinkwater, voedsel en bescherming tegen de bijtende kou. Kinderen moeten op een veilige manier naar school kunnen blijven gaan."

Ons land zal daarom een bijkomende inspanning leveren en maakt 29 miljoen euro extra vrij voor steun. Negen miljoen euro gaat naar onder meer het herstellen van sanitair in schoolgebouwen en de constructie van schuilkelders. Tien miljoen euro dient als steun aan ziekenhuizen, scholen en beschadigde waterinfrastructuur. Daardoor zal een tiental ziekenhuizen, allemaal in regio's die aan de frontlinies grenzen of die pas bevrijd zijn door het Oekraïense leger, de schade die zij door bombardementen en vuurgevechten hebben opgelopen, kunnen herstellen.

Daarnaast draagt België 10 miljoen euro bij aan het "Grain from Ukraine"-initiatief, dat op aansturen van de Oekraïense regering graantransporten zal organiseren naar landen met een grote en onmiddellijke nood. Sinds de start van de oorlog in februari 2022 heeft de Belgische ontwikkelingssamenwerking in totaal 61,5 miljoen euro aan steun geleverd.

Meest gelezen