Afvalverwerker Bionerga uit Beringen onderzoekt hoe luiers gerecycleerd kunnen worden 

Afvalverwerkers Bionerga en Renewi gaan onderzoeken hoe luiers en ander incontinentiemateriaal gerecycleerd kan worden. Ze zullen daarvoor een nieuw bedrijf oprichten: NEWCO. Ze krijgen daarvoor subsidies van Vlaanderen. Het is de bedoeling om op termijn luiers apart in te zamelen en te verwerken. Daarvoor zal een nieuwe fabriek gebouwd moeten worden en die komt mogelijk in Beringen. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil in Vlaanderen een toonaangevende recyclagehub bouwen. Ze trekt nu in totaal 15 miljoen euro uit voor 8 nieuwe initiatieven. Een van die projecten is NEWCO, een samenwerking tussen de Limburgse afvalverwerker Bionerga en het internationale bedrijf Renewi. 

NEWCO gaat onderzoeken hoe luiers en ander incontinentiemateriaal gerecycleerd kan worden. "We bekijken of het technisch en financieel haalbaar is om de luiers uit de vuilniszakken te halen en ze vervolgens te recycleren in plaats van die te verbranden", vertelt Philip Peeters van Bionerga. 

"Het zal pas een fysiek bedrijf worden als de testen goed zijn gelopen. Die zullen ook duidelijk maken op welke plek zo'n verwerkingsbedrijf net moet komen", gaat Peeters verder. "We zijn een Limburgs bedrijf, dus we willen zeker bekijken of het bedrijf hier ergens kan komen. Het is ook een optie dat het wordt bijgebouwd aan onze vestiging in Beringen, maar dat moeten we nog even afwachten."

Ook Bioterra in Genk, dat een vervangproduct maakt voor zand, voor de productie van beton en chape, krijgt subsidies van Vlaanderen.

Meest gelezen