Antwerpse cultuurschepen geeft voor het eerst toelichting over schrappen projectsubsidies, raadsleden scherp voor Ait Daoud (N-VA) 

De Antwerpse cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) heeft voor het eerst in het openbaar toelichting gegeven over het schrappen van de projectsubsidies. Dat deed ze tijdens de raadscommissie. De oppositie was scherp voor Ait Daoud, maar ook de coalitiepartners spaarden hun kritiek niet.

De Antwerpse cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) heeft donderdagavond toelichting gegeven over het schrappen van de stedelijke subsidies voor culturele projecten. Dat gebeurde onder luid gefluit en getier van protesterende kunststudenten die aan het stadhuis stonden.

Hoewel het bij sommigen anders gepercipieerd wordt, raakt deze besparing niemand in de kern van hun werking 

Nabilla Ait Daoud (N-VA), Antwerps schepen voor Cultuur

Ait Daoud startte de raadscommissie met een presentatie. De schepen herhaalde dat ze volgend jaar op zoek wil gaan naar geld en zei voor het eerst dat ze openstaat voor een gesprek met de sector. 

“Hoewel het bij sommigen anders gepercipieerd wordt, raakt deze besparing niemand in de kern van hun werking. Dus ik herhaal heel graag mijn engagement dat ik op zoek ga naar middelen binnen mijn beleidsdomeinen om in 2024 en 2025 een nieuw initiatief uit te werken om nieuwe makers verder te steunen”, zegt Daoud. “En ik blijf verder mijn hand reiken naar het Antwerpse Kunstenoverleg (AKO) om hier samen mee aan de slag te gaan.”

Geen geloofwaardigheid

De N-VA schepen werd hard aangepakt door oppositiepartijen Groen, CD&V en PVDA. “Al dat protest van de studenten, u zegt dat dat een averechts effect heeft op u, terwijl er eigenlijk alleen maar een vraag is geweest over meer openheid en dialoog. Op geen enkele manier is de dialoog door u aangegaan. Ik vind het onvoorstelbaar dat u dan aankomt met één slide om uw volledig cultureel beleid voor te stellen", zegt Niel Staes (Groen). "Vooral dat u zegt: ik was dat al lang van plan. Vier weken lang was er commotie en dan komt u opeens uit uw bunker gekropen." Staes kreeg ook bijval van Caroline Bastiaens (CD&V) die zei dat er "0,0 geloofwaardigheid is."

Die jongeren proberen al maandenlang connectie te krijgen, maar ze worden nog altijd genegeerd alsof ze lucht zijn
Mie Branders (PVDA)

PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders vulde nog aan. "Dit is de commissie waar alles zou uitgeklaard worden, de plaats waar de jongeren van de kunstensector eindelijk uitleg zouden krijgen over waarom ze geen subsidies meer zullen krijgen, terwijl u ter plekke komt zeggen dat de besparing niemand in de kern van zijn werking zal raken. Hiernaast zitten jongeren die al twee maanden vragen om een gesprek met u. Hoe ver kan je in een ivoren toren zitten en schepen van cultuur zijn?" Branders stelde bijgevolg voor om de zitting te schorsen zodat de schepen in gesprek kon gaan met de studenten, maar de schorsing kwam er uiteindelijk niet. "Die jongeren proberen al maandenlang connectie te krijgen, maar ze worden nog altijd genegeerd alsof ze lucht zijn", zegt Branders nog. De tussenkomst werd door de studenten onthaald met gejuich.

De manier waarop opgetreden is, siert u niet
Claude Marinower (Open Vld)

Maar ook coalitiepartners Vooruit en Open VLD spaarden hun kritiek niet. "Ik heb negen jaar met u in het college mogen werken, en ik weet dat u beschikt over veel meer empathisch vermogen dan dat u de laatste weken hebt laten zien. De manier waarop opgetreden is, siert u niet", zegt Claude Marinower (Open Vld).

"U staat in een sterke positie en aan de andere kant van dit verhaal staan jongeren met ambitie in de kunst, die afhankelijk zijn en zwak staan in het begin van hun carrière. U moet keuzes maken vanuit het beleid, maar is het nu echt nodig om deze talenten die hun dromen in rook zien opgaan, zo te schofferen? Zo ken ik u niet", besluit Marinower.

Meest gelezen