Eerste bier van microbrouwerij Barak vertrekt naar horeca in Leopoldsburg

Microbrouwerij Barak stelt zijn eerste biertjes "LBG" voor. Na maandenlang brouwen, gaan de eerste bestellingen naar de horeca in Leopoldsburg. Er zit ook een speciaal biertje bij op basis van pasta. Het volgend bier dat ze brouwen zal verkocht worden in het museum Liberation Garden. "Eentje met Britse en Amerikaanse hop, een knipoog naar de bevrijding." 

De passie voor bier was er altijd al bij de drie brouwers van Microbrouwerij Barak. "Vroeger dronken we vooral traditionele bieren, maar de laatste jaren kregen we een passie voor speciale bieren en begon het te kriebelen om zelf bier te brouwen", begint Michaël Bynens. Samen met Bjorn Ruysen en Jorn Vankrunselsven heeft hij een tweejarige opleiding microbrouwer achter de rug. "We wilden daar iets officieels mee doen en zo is in maart onze Brouwerij Barak gestart." 

Het bier heeft de naam LBG gekregen, vroeger werd Leopoldsburg door jongeren zo genoemd

In juli startten de mannen met brouwen en vandaag kunnen de eerste flesjes naar de winkels en horeca. "We verdelen vooral in Leopoldsburg, omdat het een echt biertje van hier is. We zijn heel blij dat de lokale horeca-uitbaters ons die kans geeft." Ze willen met hun bier de lokale bierliefhebber aanspreken. "De naam is geïnspireerd op Leopoldsburg, iedereen kent het van de kazerne, dus als garnizoensstad", zegt Bynens enthousiast. "Op ons etiket staat het stratenplan en deze editie van het bier heeft de naam LBG gekregen. Vroeger werd Leopoldsburg door jongeren zo genoemd, dus het is een perfecte eerste naam."

Speciale editie

De 3 brouwers focussen vooral op bier dat toegankelijk is voor iedereen en niet te complex is van smaak. Maar dat wil niet zeggen dat er geen plaats is voor speciale elementen. "Ons bier LBG IPA is op basis van pasta, een specialleke", lacht Bynens. "Een IPA is vaak bitterder dan gewoon bier, en door de mout gedeeltelijk te vervangen door pasta heeft het toch nog een zachte afdronk, waardoor we hopelijk alle bierliefhebbers kunnen aanspreken." 

Nieuw bier voor museum Liberation Garden

De eerste lading bier gaat nu naar de plaatselijke cafés, maar het volgend biertje wordt speciaal gemaakt voor het nieuwe museum Liberation Garden. "Na de vraag van de gemeente zijn al snel op het idee gekomen om een bier te maken met Britse en Amerikaanse hop, als knipoog naar de bevrijding. Het bier zal "Splendid" heten, naar de cinema die er vroeger was, waar ooit het bevel is gegeven voor Operatie Market Garden. Het bier is nu in zijn laatste testfase en we hopen het snel in het museum te serveren", sluit Bynens af.  

Meest gelezen