Hans Magnus Enzensberger (93) overleden, een van de belangrijkste Duitse schrijvers en denkers

De Duitser Hans Magnus Enzensberger schreef onder meer gedichten, essays en theaterstukken en bleef tot op hoge leeftijd actief. Zijn werk is ook in het Nederlands vertaald én op de planken gebracht. 

“Dichter, essayist, biograaf, uitgever en vertaler: Hans Magnus Enzensberger was een van de invloedrijkste Duitse intellectuelen en ook een van de bekendste in de wereld.” Dat meldt uitgeverij Suhrkamp, die hij mee oprichtte.

Als tiener werd Hans Magnus Enzensberger weggestuurd uit de Hitlerjugend. Hij werd uiteindelijk wel ingelijfd in het leger, maar deserteerde. Na de oorlog studeerde hij literatuur en filosofie. Hij maakte deel uit van de Gruppe 47 met andere auteurs als Günther Grass of Heinrich Böll. Enzensberger inspireerde de studentenprotesten van de jaren 60 en bleef levenslang een gezaghebbende stem aan de linkerzijde van het maatschappelijk debat.

BEKIJK: Hans Magnus Enzensberger over de Europese Unie en de multiculturele samenleving (Journaal, 18 juni 1997)

Videospeler inladen...

Hans Magnus Enzensberger raakte vooral bekend met zijn gedichten en essays over vele onderwerpen, historisch en actueel, ook over de media, vaak vanuit verrassende en tegendraadse standpunten. Hij schreef ook romans en theaterstukken. Veel van zijn werk is in het Nederlands vertaald, van de debuutbundel “Verdediging van de wolven” tot "De telduivel. Een hoofdkussenboek voor iedereen die bang voor wiskunde is." 

"De telduivel" is in ons land ook op de planken gebracht, net als de dichtbundel “De ondergang van de Titanic”. Acteur Lucas Vandervost bracht die als monoloog en hernam die zelfs om de vijf jaar. 

In 2003 zorgde Enzensberger voor de heruitgave van het anonieme boek “Een vrouw in Berlijn”, met verslagen van mishandelingen en verkrachting van Duitse vrouwen door Sovjetsoldaten, op het eind van de Tweede Wereldoorlog.  

Hans Magnus Enzensberger kreeg verscheidene Duitse en internationale onderscheidingen, onder meer de prinses van Asturias-prijs.

BEKIJK: Hans Magnus Enzensberger over zijn boek "De grote volksverhuizing" ("Wie schrijft die blijft", 25 april 1993)

Videospeler inladen...

BEKIJK: Hans Magnus Enzensberger geïnterviewd door Piet de Moor (Lichtpunt, 11 december 2008)

Videospeler inladen...

Meest gelezen