Van links naar rechts: Napoleon (Jan Reusens), Merlina (Lea Couzin), An (Mieke Bouve), Pol  (Paul Ricour)

Iconische jeugdreeks “Merlina” blaast 40 kaarsjes uit. “Nooit durven dromen dat dit zo’n succes zou worden”

“Efficiënt en discreet wordt de waarheid compleet, want al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot.” Wie kind was in de jaren 80 zal zich deze legendarische slagzin wellicht nog herinneren. De jeugdreeks "Merlina", die tussen 1983 en 1988 te zien was op de toenmalige BRT (nu VRT), blaast 40 kaarsjes uit. Peter Van Camp brengt met zijn boek "Merlina en de parafix" het verhaal achter de schermen. Lea Couzin (88), die Merlina vertolkte, blikt terug op de iconische reeks, en op het abrupte einde in 1988.

Vijf jaar en vijfennegentig afleveringen lang hield "Merlina" jonge kijkers in Vlaanderen én Nederland in de ban. De reeks, geregisseerd door Gie Lavigne en geschreven door Jef Elbers, vertelt het verhaal van detectivebureau Merlina in het fictieve stadje Ravenburg. Hoofdpersonages Merlina (Lea Couzin), ex-matroos Pol (Paul Ricour), nichtje An (Mieke Bouve) en uitvinder Napoleon (Jan Reusens) nemen het in iedere aflevering op tegen de kwaadaardige Sardonis (Raf Reymen).

BEKIJK - "Met zo een madam moet het een succes zijn", krasse Lea Couzin (88) blikt terug op 40 jaar "Merlina":

Videospeler inladen...

Met zijn boek "Merlina en de parafix" viert auteur Peter Van Camp, die eerder "Kinderen van Zeppos" schreef, het veertigjarig bestaan van de legendarische BRT-reeks. Lea Couzin blikt terug op drie memorabele afleveringen. "Jarenlang heb ik Merlina met veel plezier en overgave gespeeld. Het is enorm prettig om al die herinneringen opnieuw op te rakelen", vertelt de actrice aan VRT NWS.

Lea Couzin
Johannes Vande Voorde

1. De eerste aflevering: "Codenaam Waterman"

De allereerste aflevering van "Merlina", "Codenaam Waterman", verscheen op 8 januari 1983, iets na 18 uur. Van Camp beschrijft de aflevering als "hallucinant". Er wordt nog niet veel gezegd en de personages hebben nog geen typische gewoontes en uitspraken (denk aan Pol's fameuze "akkerdjie").

Toch verliep het voor Lea Couzin allemaal vrij vlot. "Merlina spelen voelde meteen heel natuurlijk aan. Aanvankelijk mochten er van "Merlina"-producer Bob Davidse, beter bekend als Nonkel Bob, 8 afleveringen bedacht worden. Het was een droom die uitkwam om haar uiteindelijk in bijna 100 afleveringen te mogen vertolken", vertelt Couzin. "Fantastisch toch, jarenlang een advocate spelen, zonder er echt een te moeten zijn."

BEKIJK -  de begingeneriek van "Merlina":

Videospeler inladen...

2. De meest griezelige aflevering: "De vampieren van Ravenburg"

Een legendarische aflevering die in het geheugen van Generatie X gegrift staat? "De vampieren van Ravenburg". Wanneer An, Merlina en Napoleon veranderen in vampieren, proberen ze Pol te pakken te krijgen. Ook al blijkt het achteraf te gaan om een akelige nachtmerrie, toch zorgde de aflevering op 28 februari 1987 voor slapeloze nachten bij heel wat jonge kijkers.

Couzin, die zich tijdens de opnames van geen kwaad bewust was, zegt dat ze de impact van de aflevering onderschat had. "Nog niet zo lang geleden hebben mijn man, Staf (Van Berendoncks), en ik "De vampieren van Ravenburg" herbekeken. En het moet gezegd: de aflevering is echt wel griezelig, zeker voor kinderen van 10. Zij geloofden natuurlijk dat ik echt een vampier was geworden."

BEKIJK - An, Merlina en Napoleon als vampieren in "De vampieren van Ravenburg":

Videospeler inladen...

3. De laatste aflevering: “Superenzymen”

"Het einde van "Merlina" was vrij abrupt, zonder ceremonie, zonder officieel afscheid", herinnert Lea Couzin zich. In 1988 trekt de BRT de stekker uit het kijkcijferkanon. Door de zwakke gezondheid van Jan Reusens haalt de reeks de kaap van 100 afleveringen net niet. "Ik herinner me eigenlijk vrij weinig van die laatste aflevering, "Superenzymen", en ik denk dat hetzelfde geldt voor mijn collega's van toen", vertelt Couzin. 

Toch gebeurt er in die 95e aflevering iets historisch: Médard Stapel (Jan Moonen), de onbekwame adjunct-commissaris van Ravenburg, legt zijn eed af en wordt officieel commissaris. Eindelijk mag hij het prefix "adjunct" achterwege laten. Samen met Pol is hij het enige personage dat de overstap maakt naar "Postbus X", de opvolger van "Merlina".

"Dat de reeks zo plots eindigde, heb ik altijd heel jammer gevonden, ik had Merlina gerust nog wat langer willen spelen", vertelt Couzin. "We zijn elkaar gelukkig steeds blijven opzoeken. Nu nog pak ik af en toe een pintje met de cast van toen."

BEKIJK - De slotscène van "Superenzymen", de allerlaatste aflevering van "Merlina": 

Videospeler inladen...

"Merlina en de parafix” van Peter Van Camp wordt uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij.

Meest gelezen