VRT

Tientallen gevangenisdirecteuren klagen overbevolking aan door voorlopige hechtenis: "We worden gedwongen mensenrechten te schenden"

Ruim 70 Nederlandstalige gevangenisdirecteuren hebben een open brief geschreven, waarin ze de overbevolking in onze gevangenissen aanklagen. Mensen zitten te lang in voorlopige hechtenis (in afwachting van een eventuele straf), vindt Hans Claus, de directeur van de gevangenis van Oudenaarde. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil in overleg gaan.

In maart filmde "Terzake" nog schrijnende toestanden in een gevangenis in Gent: honderden zitten er met 2 of 3 samengehokt in cellen met ruimte voor 1 persoon, of slapen op de grond. Het probleem sleept al decennia aan. De cijfers van begin dit jaar liegen ook niet: 11.076 mensen zaten vast in Belgische gevangenissen, terwijl er voor slechts 9.500 mensen plaats is.

BEKIJK - "Mijn vorige celgenoot deed tien keer per dag aan zelfbevrediging": kijk binnen in de overbevolkte gevangenis in Gent waar personeel en gedetineerden met schrijnende overbevolking proberen om te gaan ("Terzake", 1 april 2022):

Videospeler inladen...

De gevangenisdirecteurs vinden het niet kunnen dat ze elke dag "gedwongen worden de mensenrechten te schenden". Ze eisen nu vooral een wettelijke beperking van de voorhechtenis, want daar ligt volgens hen het probleem. "Zowat 40 procent van de gevangenispopulatie is niet veroordeeld, maar wacht op zijn proces. Dat is onaanvaardbaar veel, in vergelijkbaar met de cijfers elders in Europa", legt Claus uit.

Minister Van Quickenborne toont begrip en wil in overleg gaan met de parketten en rechtbanken over de lange voorlopige hechtenissen in ons land. "Vroeger werden mensen vroeger vrijgelaten in afwachting van hun proces, nu blijven ze meer en meer opgesloten en dus de vraag die we stellen: worden de criteria wel correct toegepast", zegt de minister in "De ochtend" (Radio 1). "Daarover zijn we in positief overleg met onder meer de magistraten".

Van Quickenborne lijst die criteria voor voorlopige hechtenis ook op: de opsluiting moet een noodzakelijkheid zijn voor de openbare veiligheid, er moet blijken dat er vlucht- of recidivegevaar is, of dat er bewijzen zouden verdwijnen. 

BELUISTER - Minister Van Quickeborne over voorlopige hechtenissen in "De ochtend":

Meest gelezen