Vakbonden zijn razend op Echo in Houthalen-Helchteren: "Eerst iedereen afdanken en dan toch voortproduceren"

De vakbonden ABVV en ACV zijn bijzonder boos op de directie van het betonbedrijf Echo in Houthalen-Helchteren. Echo, dat betonnen welfsels maakt, kondigde in augustus aan dat het dichtging en begin deze maand zijn de 51 werknemers ontslagen. Maar nu hebben de bonden ontdekt dat het bedrijf opnieuw opgestart is met een deel van het ontslagen personeel, zonder daarover overleg te plegen.

Echo, dat dus welfsels in beton maakt voor de bouwindustrie, zit al jaren in zwaar water. Bij een eerste herstructurering in 2013 werden 130 werknemers ontslagen. Twee jaar geleden kondigde de directie een nieuwe afslanking aan. Er volgden onderhandelingen en een sociaal plan, 25 arbeiders werden ontslagen. Korte tijd nadien had de directie weer meer personeel nodig, 2 ex-werknemers kregen een tijdelijk contract en 10 Poolse arbeidskrachten werden via een onderaannemer binnengehaald. Begin dit jaar leek het opnieuw de foute kant op te gaan, en dat werd bevestigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad op 18 augustus. De directie kondigde daar de intentie tot sluiting aan. Opnieuw starten de onderhandelingen tussen directie en bonden en dat leidde op 13 oktober tot een nieuw sociaal plan. Op 3 november werden de 51 resterende personeelsleden ontslagen.

Auto's elders parkeren

"Maar nu stellen we vast dat er weer geproduceerd wordt bij ECHO. Het zou gaan om het afwerken van nog lopende orders. Een handvol van de ontslagen werknemers heeft hiervoor opnieuw een contract gekregen. Op zich is dat niet onwettelijk, maar de  vakbonden werden hiervan op geen enkel moment ingelicht. Het gaat zelfs zo ver dat deze werknemers hun voertuigen parkeren op het naastliggende bedrijf, zodat de schijn van de sluiting standhoudt", aldus Yannick Urbain van het ABVV en Luc Bressers van het ACV.

Voor beide vakbonden gaat dit te ver: "Deze multinational heeft verschillende vestigingen in Limburg en de rest van België. We bekijken hoe we dit verder gaan aanpakken zodat zulke praktijken in de toekomst vermeden worden. De geloofwaardigheid van deze directie is in ieder geval volledig weg." De directie van Echo is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen