Noodweer veroorzaakt aardverschuiving op Italiaans eiland Ischia: tiental vermisten, eerste dodelijk slachtoffer gevonden

Op het Italiaanse eiland Ischia zijn een tiental mensen vermist na een aardverschuiving. Vicepremier en minister van Infrastructuur Matteo Salvini sprak aanvankelijk over zeker acht doden, maar werd teruggefloten door binnenlandminister Matteo Piantedosi. Ondertussen is een eerste dodelijk slachtoffer wel bevestigd. De noodtoestand wordt op het eiland afgekondigd.

Door de zware regenval en het stormweer zijn er op Ischia op verschillende plaatsen overstromingen geweest. In het plaatsje Casamicciola Terme, in het noorden van het vakantie-eiland, heeft dat noodweer een aardverschuiving veroorzaakt. 

Er is een stuk van de heuvel naar beneden gekomen, met grote materiële schade tot gevolg. Verschillende auto's zijn in zee beland en meerdere huizen zijn bedolven geraakt door de modderstroom. Verschillende Italiaanse media spreken over een tiental vermisten. Daaronder zijn een gezin met twee kinderen en een koppel met een pasgeboren kind. 

"De situatie is erg gecompliceerd, het gaat om mensen die waarschijnlijk onder de modder zitten, die oproepen niet beantwoorden", zei binnenlandminister Piantedosi aan het Italiaanse televisiejournaal Tg2.

BEKIJK - "De modderstroom veegde alles weg", zegt een ooggetuige in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Onduidelijkheid

Italiaans vicepremier en minister van Infrastructuur Matteo Salvini vertelde aan journalisten eerder dat er zeker ook acht doden vielen. Piantedosi sprak dat tegen en kon net na de aardverschuiving nog geen doden meedelen. Ondertussen is een eerste dodelijk slachtoffer, een vrouw, teruggevonden. 

De lokale autoriteiten hebben de bewoners opgeroepen thuis te blijven, om de reddingswerkzaamheden die nog volop aan de gang zijn, niet te bemoeilijken. Mensen zitten thuis vast zonder water en elektriciteit. De Italiaanse regering heeft de noodtoestand afgekondigd. 

BEKIJK - De beelden hieronder laten zien hoe groot de schade is:

Videospeler inladen...

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani liet weten dat de regering bereid is om haar steentje bij de te dragen. "We zijn klaar om alles te doen wat nodig is om Casamicciola te helpen."

Populair vakantieoord

Er wonen ongeveer 60.000 mensen op Ischia. Het eiland is bij toeristen vooral bekend als een vakantieoord vanwege de warmwaterbronnen. In 2017 werd Casamicciola Terme ook getroffen door een aardbeving waarbij 42 mensen gewond geraakten. Een aardverschuiving in 2009 kostte een 14-jarig meisje het leven op het eiland.

Meest gelezen