Aleide Boyen, beste amateurbakker van Hasseltse Speculaas

Aleide Boyen mag zich jaar lang "beste amateurbakker van Hasseltse Speculaas" noemen

De Orde van de Hasseltse Speculaas heeft voor de eerste keer een wedstrijd georganiseerd voor de beste amateurbakker van Hasseltse Speculaas. Van 7 tot 23 november konden Hasselaren deelnemen. Daaruit zijn 5 finalisten overgebleven. Uiteindelijk was het Aleide Boyen die in het Huis van Sinterklaas tot winnares werd uitgeroepen.

De Orde van de Hasseltse Speculaas is op zoek gegaan naar de beste amateurbakker van Hasseltse Speculaas. "We vonden dat het wel eens tijd werd om de Hasselaren uit te dagen om de beste amateurbakker te worden" vertelt Ronald Lampers, voorzitter van de Orde van de Hasseltse Speculaas. "Als we ergens meedoen aan manifestaties en speculaas staan te verkopen, zijn er altijd wel dames die naar ons toekomen en zeggen: Jullie speculaas is heel lekker, maar die van mij is toch nog net lekkerder. Zo kwamen we op het idee voor een wedstrijd. Het Sinterklaasfeest is natuurlijk het beste moment om zo een wedstrijd te organiseren en die is vandaag dus afgerond met een hele mooie winnares."

Ronald Lampers, voorzitter van de Orde van de Hasseltse Speculaas

De winnares van de eerste editie van die zoektocht is Aleide Boyen geworden. “Het is een recept van mijn oma", vertelt de winnares. "Ze is 95 jaar, dus het is al een heel oud recept: een beetje liefde, een beetje proeven en afhankelijk van de smaak wat kruiden toevoegen. Eigenlijk is het niet echt een vast recept, een beetje op gevoel.” Ze bakt de speculaas altijd samen met de kinderen: “De kinderen zijn mijn grootste fans. Ze proeven ook heel graag het deeg. Achteraf delen we ook altijd uit wat we gebakken hebben, want eigenlijk zijn we thuis niet zo een zoetebekken.”

Een van de voorwaarden om te mogen deelnemen was dat de winnaar bereid dient te zijn om het recept publiek te maken.

Een goede Hasseltse speculaas moet een specifieke ovale vorm hebben, een “hoemp” in het Hasselts dialect. Het moet een bepaalde gradatie van bruin hebben en er moeten barstjes in zitten. Qua smaak lette de jury bovendien op het mondgevoel, de kruiding en de zoetheid.

Meest gelezen