Amerikaanse actrice en zangeres Irene Cara ("Fame", "What a feeling") overleden

Zangeres en actrice Irene Cara is op 63-jarige leeftijd overleden. Dat wordt gemeld door haar entourage op sociale media. De Amerikaanse begon haar carrière als kindsterretje op Broadway, maar raakte vooral bekend van titelsongs van de populaire films "Fame" en "Flashdance" waarmee ze in de jaren 80 grote hits scoorde.

Irene Cara Escalera zoals de zangeres en actrice voluit heet, is overleden in haar woning in Florida, heeft haar publicist bekendgemaakt via sociale media. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Irene Cara timmert al sinds haar prille kinderjaren aan haar carrière. Ze wordt geboren in de New Yorkse wijk The Bronx in een gezin met vijf kinderen. Vader heeft roots in Puerto Rico, moeder in Cuba. Irene Cara debuteert als kind op Broadway en acteert eerst jarenlang, voor ze muziek begint te maken. Haar eerste echt opvallende rol is die van titelpersonage Sparkle Williams in de musicalfilm "Sparkle" uit 1976.

In 1980 wordt Irene Cara op haar 21e in één klap wereldberoemd door haar rol als Coco Hernandez in "Fame". Die film vertelt het verhaal van een groep studenten aan de High School of Performing Arts in New York. "Fame" wordt zo'n overdonderend succes - denk: veel massascènes en grote groepschoreografieën - dat er later nog een televisieserie en musical worden gemaakt rond hetzelfde verhaal.

In "Fame" speelt Cara niet enkel de hoofdrol, maar ze zingt ook het nummer "Out here on my own" en het titelnummer "Fame", die haar twee nominaties voor de Grammy Awards en een nominatie voor de Golden Globes opleveren. Het nummer wint ook de Oscar voor beste originele muziek. Die prijs gaat naar Michael Gore en Dean Pitchford, omdat Irene Cara "Fame" enkel zingt, en niet mee geschreven heeft.

BEKIJK EN BELUISTER - "Fame":

Drie jaar na "Fame" volgt "Flashdance": opnieuw een film over getalenteerde jongeren die dromen van een leven in de spotlights als artiest of danser. Ook voor "Flashdance" zingt Cara de iconische titelsong, bekend als "What A Feeling". Irene Cara heeft samen met Keith Forsey de liedjestekst geschreven, de legendarische Italiaanse producer Giorgio Moroder componeert de muziek. 

Ook met haar tweede filmsoundtrack valt Irene Cara in de prijzen: het lied wordt bekroond met drie Grammy Awards en een Golden Globe. Als mede-auteur van "Fame" wint ze ook de Oscar voor beste originele nummer. Daarmee schrijft Irene Cara geschiedenis, want ze is de eerste zwarte vrouw uit de latinogemeenschap die een Oscar wint in een andere categorie dan die voor actrices. 

Een piepjonge Irene Cara (tweede van links) op de Oscaruitreiking van 1984

BEKIJK EN BELUISTER - De titelsong van "Flashdance", beter bekend als "What a feeling":

Irene Cara speelt daarna nog in diverse films en tv-series, en brengt nog eigen muziek uit. Ze scoort zelfs enkele bescheiden dancehits, maar ze evenaart nooit meer haar succes uit de jaren 80. Zowel "Fame" als "What a feeling" duiken nog steeds op in eindejaarshitlijsten allerhande. De laatste jaren leefde Irene Cara een teruggetrokken bestaan in Florida. Ze trouwde in 1986 met stuntman en regisseur Conrad Palmisano, het koppel scheidde in 1991.

Meest gelezen