Muurschildering naar boek "Kaas" van Willem Elschot aan Antwerpse erfgoedbibliotheek neemt nu hele gevel in beslag 

Aan de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen is de volledige gevel omgetoverd tot een muurschildering met een scène uit het boek "Kaas" van Willem Elsschot. Het eerste deel van die muurschildering van de Nederlandse striptekenaar Dick Matena werd al in 2008 ingewijd, maar ze is nu uitgebreid naar de ganse gevel van het gebouw. 

De Nederlandse striptekenaar Dick Matena (79) maakte strips van bekende literaire romans zoals “De Avonden” van Gerard Reve, “Kort Amerikaans” van Jan Wolkers en “Dwaallicht” en “Kaas” van Willem Elsschot. Van "Kaas" maakte Matena de schetsen die uiteindelijk leidden tot de gevelbrede muurschildering aan de Erfgoedbibliotheek.

 

Dick Matena was er zelf bij tijdens de officiële inhuldiging waar ook zijn originele ontwerptekeningen getoond werden. “Ja, ik ben zeer blij met het resultaat,” zegt de kunstenaar. "Als striptekenaar werk je op papier en wordt je werk verkleind voor de boeken. Hier gebeurde net het omgekeerde, maar dat viel reuze mee”.

Matena kon kiezen uit drie muren waar z’n werk zou gereproduceerd worden, maar hij koos bewust voor de gevel van de erfgoedbibliotheek. “Waarom? Ja, dit is inderdaad niet de meest geschikte muur met die twee pilaren die ertussen zitten,” verduidelijkt Matena. “Maar ik had een Elsschot tekening gekozen om erop te zetten en daarmee druk ik mijn grote liefde voor de schrijver en voor Antwerpen uit. En dan is de muur van een bibliotheek een fantastische locatie.”

De schilderwerken werden uitgevoerd door de gespecialiseerde Brusselse firma Urbana vzw en namen een tweetal maanden in beslag.

Ik denk dat ik het eerste Nederlandse kind was dat destijds Suske en Wiske las

Striptekenaar Dick Matena

Matena is Nederlander maar heeft als kind een aantal jaren in België gewoond, in de buurt van Turnhout en het is daar dat hij zijn liefde voor strips ontdekte. “Ik denk dat ik het eerste Nederlandse kind was dat destijds Suske en Wiske las, een nieuwe stripreeks van de toen nog onbekende tekenaar Willy Vandersteen.

Dick Matena

 

Schepen Nabilla Ait Daoud is fier op het resultaat. “Graffiti en muurschilderingen zijn een deel van onze stad geworden. Er wordt vanuit cultuur veel in geïnvesteerd en er gaan belangrijke budgetten naar toe. Het is echt belangrijk hoe deze werken geïntegreerd worden in alles wat je ziet in onze stad”.

 

Dick Matena met de kunstenaars van URBANA vzw, die het werk uitvoerden

Meest gelezen