"Alleen wij hebben het door en daarom is iedereen tegen ons": Nederlandse complotpartij van Thierry Baudet slaat en zalft op congres

"Dat van die reptielen had ik beter niet gezegd, allemaal waar." De Nederlandse politicus Thierry Baudet (Forum voor Democratie) sloeg tijdens zijn eigen congres mea culpa over sommige van zijn uitspraken en die van zijn parlementsleden. Maar tegelijkertijd hoorde je sprekers die vastberadener dan ooit willen vasthouden aan de huidige lijn: "Enkel wij hebben het door en daarom is iedereen tegen ons".

"Ik kom hier omdat ze de enigen zijn die waarheid vertellen. De enigen zijn die nadenken. Omdat er nergens anders zo'n partij te vinden is", vertellen verschillende leden en sympathisanten over hun liefde voor Forum voor Democratie (FvD).

Het is iets voor twee in de donkere expohal Taets, even buiten Amsterdam. Met een paar duizend zitten ze te wachten op een namiddag vol sprekers, gelijkgezinden die het universum van Forum voor Democratie mee moeten helpen op de kaart te zetten.

Ik ontmoet zelfs een vrouw uit Antwerpen, die zegt dat ze wel moet naar hier komen "omdat er in België geen enkele partij is zoals Forum." Een greep uit wat op het congres te horen was.

Beluister hier het verslag van het congres, in "de ochtend" op Radio 1

Wij versus de rest

De meest duidelijke boodschap, die bij verschillende sprekers terugkwam, is dat Forum aan de ene kant staat en de andere politieke partijen, denkers en ideologen echt 'de anderen' zijn. Ze worden zelfs het 'kartel' genoemd. Zeker nu er in Den Haag steeds meer overeenstemming is bij de andere politieke partijen om een weg te zoeken om Forum voor Democratie te verbieden. Professor Paul Cliteur noemde dit 'fascistisch'.

Baudet zelf had het over de 'intoleranten' die ideeën willen verbieden. Iedereen zou hetzelfde moeten denken over klimaat, gezin, de oorlog in Oekraïne, volgens Baudet. Daarnaast erkende hij ook wel schuld voor bepaalde uitspraken. Maar dat mag Forum niet tegenhouden, want de partij 'is de enige die de tanker nog kan keren om de vrijheid te behouden.'

De digitalisering is een groot probleem, behalve die van ons

Dat we steeds meer gebruik moeten maken van apps, bijvoorbeeld om te betalen of voor de gezondheid, is ook gevaarlijk volgens de partij. In het Nederlandse Parlement werd deze week gedebatteerd over een plan om de 'digitale Euro' in te voeren, waarbij twee personen zonder de tussenkomst van een bank geld met elkaar zouden moeten kunnen delen. Voor verschillende sprekers en sympathisanten is dat een nieuwe methode om de bevolking te kunnen controleren. Dat minister Kaag van D66 het plan steunt, is daar voor Forum het extra bewijs voor.

Anderzijds heeft de partij nu zelf een app gebouwd, die massaal gedownload werd door de aanwezigen. In die app vind je bedrijven, winkels en ondernemers terug die Forum steunen. Zo kan je als sympathisant in het eigen netwerk, de 'eigen wereld' gaan shoppen.

Het klassieke gezin en het onderwijs moeten de wereld redden

Een andere opvallende toespraak was die parlementslid Freek Jansen, waarin hij het had over de LGBTQ+-retoriek op de Nederlandse scholen. Volgens hem wordt die actief gepromoot, waardoor steeds meer kinderen gaan twijfelen. "Ik hoorde onlangs over een klas waar nog 3 leerlingen zichzelf hetero durfden noemen."

Volgens Jansen worden jongeren totaal verward, wat ook leidt tot depressies en burn-outs, verwijzend naar het hoge aantal van dat laatste bij -30-jarigen. Het klassieke gezin moet daar het antwoord op bieden. Daarnaast moeten er ook eigen scholen komen: Forum broedt al lang op het plan om een eigen netwerk van zogenoemde 'Renaissancescholen" op te richten. Binnenkort gaat de eerste open in Almere. De aanwezigen konden geld overmaken via een QR-code; een bijzonderheid in de cashgeldwereld van Forum.

Knuffelen met boeren en geweldloze revoluties

De ster van het congres was parlementslid Gideon van Meijeren. Hij is ook het meest radicale parlementslid. Hij vergeleek onlangs een journaliste met een rioolrat en ging haar filmen met verborgen camera. Verder zei hij dat hij hoopte dat burgers naar het parlement zouden komen en er blijven tot de regering opstapt. Hij zei dat hij hoopt dat er daarbij geen slachtoffers zouden vallen. Hij nam het - na een staande ovatie - op voor de boeren in het stikstofdebat en vergeleek de regering met de maffia.

Verwijzend naar de uitkoopregeling, zei hij: "of je handtekening komt op dit contract terecht of je hersenen". In de zaal stonden ook opvallend twee tractoren. In een interview achteraf vertelde Van Meijeren dat wat hem betreft er geen grenzen zijn aan de vrije meningsuiting op een punt na: oproepen tot geweld. Alles wat op het congres zou gezegd worden over "strijd of revolutie" was dan ook bedoeld als metafoor, klonk het verschillende keren bij Baudet. Hij onderbrak sprekers soms om "figuurlijk, he, figuurlijk" aan bepaalde woorden toe te voegen. 

Beluister hier de analyse van het congres door journalist Jeroen Reygaert in "de ochtend" op Radio 1

Meest gelezen