Videospeler inladen...

MR-voorzitter Bouchez: “Uitspraken De Wever houden geen steek, niemand wil spreken over confederalisme”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez trekt de verklaringen van Bart De Wever (N-VA) over "confederalisme of niets in 2024" sterk in twijfel. “Politiek is wiskunde, en vandaag is er bijna niemand in de Belgische politiek te vinden die het confederalisme verdedigt, zelfs niet in Vlaanderen”, zegt hij in "De zevende dag". “De grote uitdagingen regelen we niet op niveau van de regio’s.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei zaterdag in “De ochtend” op Radio 1 dat hij na de volgende federale verkiezingen maar “over één ding” wil spreken met de PS, de volgens hem logische gesprekspartner van zijn partij. “De Zweedse optie zal in 2024 niet meer gevolgd worden, het is confederalisme of niets. Anders is de welvaart in 2029 volledig verdwenen.”

Er dringen zich volgens De Wever daarom besparingen in de sociale zekerheid op, mensen zullen langer moeten werken en de gunstige stelsels die hij toeschrijft aan de PS zullen moeten worden afgebouwd.

BEKIJK - Bart De Wever in "De ochtend": "In 2024 is het confederalisme of niets"

Videospeler inladen...

Maar de uitspraken van De Wever houden volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez geen steek. “Bart De Wever doet iets heel raars, vind ik. Politiek is wiskunde en gaat over het aantal volksvertegenwoordigers dat je nodig hebt om hervormingen te kunnen goedkeuren. Maar vandaag is daar geen meerderheid voor. Bart De Wever weet dat niemand anders daarover wil spreken", zegt hij vandaag in "De zevende dag".

Confederaal model

Vandaag is België een federale staat, een staatsstructuur waarin een onafhankelijk geheel verschillende deelstaten omvat. Bart De Wever wil de huidige staatsstructuur hervormen tot een confederaal model. Daarbij wordt op basis van een verdrag afgesproken wat wel nog op nationaal niveau zal gebeuren, alle overige bevoegdheden gaan dan naar de verschillende deelstaten of deelregio’s. 

“Momenteel bevinden de uitdagingen zich op Europees niveau. Dus we moeten die allemaal minstens op het niveau van het land regelen, niet op het niveau van de regio’s, zelfs al is zo’n regio erg performant.”

Georges-Louis Bouchez, MR-voorzitter

Volgens De Wever is de huidige staatsstructuur volledig uitgeleefd. "Het schip is aan het zinken terwijl we er op zitten. Deze Titanic krijg je op federaal niveau niet meer gerepareerd." Een analyse die haaks staat op die van de Franstalige partijvoorzitter. Hij wil net sterker inzetten op het merk België. “Momenteel bevinden de uitdagingen zich op Europees niveau. Dus we moeten die allemaal minstens op het niveau van het land regelen, niet op het niveau van de regio’s, zelfs al is zo’n regio erg performant.”

BEKIJK - Volgens Georges-Louis Bouchez houden de uitspraken van Bart De Wever geen steek:

Videospeler inladen...

PS als bondgenoot?

Bouchez twijfelt of de PS überhaupt wel wil praten over een confederaal model. “Wil de PS dan dat de sociale zekerheid geregionaliseerd wordt? Ik ga ervan uit dat in het confederalisme van meneer De Wever iedereen zijn eigen middelen beheert en dat dus vanuit Vlaanderen geen transfers meer zullen gebeuren in het kader van de sociale zekerheid. Maar daarover gaat nooit een akkoord komen met de PS. Is ze de laatste weken dan van mening veranderd?”

 “Wil de PS dan dat de sociale zekerheid geregionaliseerd wordt? 

Georges-Louis Bouchez, MR-voorzitter

Bouchez twijfelt dan ook aan de oprechtheid van zijn uitspraken. “Meneer De Wever moet ernstig zijn: ofwel zegt hij dat hij confederalisme wil, maar ik denk dat hij daarvoor geen meerderheid heeft, ofwel zegt hij dat hij een regering wil vormen die rechts is op sociaaleconomische thema’s.” In dat laatste geval wil Bouchez zeker met De Wever praten. “Het is logisch dat de linkse partijen meerderheden proberen te krijgen aan de linkerkant. Zo ook voor rechtse partijen, die rechtse meerderheden proberen te krijgen.” 

BEKIJK - Georges-Louis Bouchez in "De zevende dag" over zijn ambities in Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Los van de discussie over het confederaal model, blijft Bouchez intussen wel verder werken aan zijn eigen naamsbekendheid in Vlaanderen. In “De afspraak” linkte RTL-journalist Christophe Deborsu dat afgelopen week met steeds luidere geruchten over een brede, politieke beweging waaraan Bouchez zou werken. Zo zou hij ook in Vlaanderen kunnen opkomen.  Dat bevestigt, noch ontkent hij in “De zevende dag”. “Luister, commentatoren zeggen allerlei dingen. Ik voel me op mijn gemak in heel het land. Dat is het enige wat ik daarover kan zeggen.”

BEKIJK - Het volledige gesprek met Georges-Louis Bouchez in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen