Videospeler inladen...

Premier De Croo en minister Lahbib zien massagraf in Boetsja op dag 2 van hun bezoek aan Oekraïne

Ook vandaag zijn premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib nog in Kiev (Oekraïne). Ze hebben het zwaar getroffen stadje Borodjanka bezocht, net als het grootste massagraf van Boetsja. VRT NWS-journalist Jan Balliauw reist mee en stelt vast dat de Oekraïense vastberadenheid standhoudt.

De Croo (Open VLD) en Lahbib (MR) kwamen gisteren, onaangekondigd voor het grote publiek, in de Oekraïense hoofdstad Kiev aan voor een bezoek. De eerste dag stond in het teken van ontmoetingen met heel wat gezagsdragers, onder andere met president Zelenski. 

De Croo benadrukte dat de timing cruciaal was: "We hebben gezegd dat we naar Kiev zouden gaan op het moment dat we echt het verschil konden maken, en de laatste weken wordt het steeds moeilijker voor de bevolking in Oekraïne (met de winter die op komst is, red.)." De premier had ook hulp mee voor Oekraïne, met name financiële steun ter waarde van 37,4 miljoen. Dat geld vormt een extra hulppakket, zowel humanitair als militair met de levering van onder meer noodgeneratoren en waterdrones. 

BEKIJK - "We moeten tonen dat we dit soort afbraakoorlog van Rusland niet aanvaarden", zegt premier Alexander De Croo bij het bezoek aan Boetsja:

Videospeler inladen...

Vandaag stonden bezoeken op het terrein zelf gepland. Eerst trokken De Croo en Lahbib naar het stadje Borodjanka waar ze gebouwen in puin zagen. VRT NWS-journalist Jan Balliauw reist mee en legt uit: "Borodjanka ligt op ongeveer 40 km van Kiev en is zwaar getroffen door gevechten in het begin van de oorlog. Het hele centrum is er kapotgeschoten. De Russen probeerden vanuit Wit-Rusland naar Kiev door te stoten. Het Belgische gezelschap werd rondgeleid door de gouverneur van Kiev en hij heeft verteld dat de heropbouw is begonnen. Maar er zal nog veel geld nodig zijn. Meer dan 1.000 gebouwen raakten zwaar beschadigd." 

De horror in Boetsja

De volgende stop was Boetsja waar na de terugtrekking van de Russen in maart een enorm aantal oorlogsmisdaden naar boven zijn gekomen.

"Ze hebben daar het grootste ontdekte massagraf bezocht in de buurt van een kerk waar 73 lichamen werden opgegraven. De Croo en Lahbib hebben ook de tentoonstelling bezocht met foto's waarop te zien is hoe de Oekraïeners hun stad hebben aangetroffen na de Russische terugtrekking. En daarnet zagen ze de kinderopvang van Unicef in Boetsja, wat België ook heeft gefinancierd. Op zondagochtend kunnen kinderen er spelletjes spelen om hun nare ervaringen te vergeten", aldus Balliauw. De Croo was na de bezoeken scherp voor Rusland en sluit onderhandelingen met Moskou uit.

(lees voort onder de foto's)

VRT/Jan Balliauw
VRT/Jan Balliauw

Hoe is de toestand in Kiev nu?

Balliauw merkt op dat na de grote Russische aanvallen van woensdag de stroom grotendeels hersteld is. Rusland mikt vooral strategisch op energievoorzieningen om de Oekraïners een moeilijke winter te bezorgen. "Gisteren zaten in Kiev nog iets meer dan 100.000 mensen zonder stroom. Je merkt het vooral 's avonds: het is héél donker, de enige lichten zijn die van passerende auto's. Buiten Kiev zijn er ook miljoenen Oekraïners die nog altijd zonder elektriciteit zitten." Inmiddels is er in bijna de hele hoofdstad terug stroom. Dat meldt de militaire administratie via berichtendienst Telegram. 

BELUISTER - Jan Balliauw vanuit Kiev in "De ochtend":

De winter heeft geen invloed op Oekraïense vastberadenheid

VRT NWS-expert Jan Balliauw

Voor Balliauw was het van juni geleden dat hij nog in Kiev was. Op straat praat de bevolking slechts over één ding: de oorlog, zegt onze journalist. "Zelfs in Kiev zie je een grote militaire aanwezigheid. Alles is nog zeer sterk verdedigd", vindt Balliauw. "Het zijn gevoelige plaatsen, plaatsen waar de president en de regering verblijven. Ook al is er op dit moment geen aanwijzing dat Rusland zou toeslaan."

Volgens Balliauw staat de elektriciteitsinfrastructuur op een breekpunt. "Bij iedere Russische aanval merk je dat de gevolgen zwaarder en zwaarder worden. Het is nog niet gedaan, want de Russen hebben meerdere mogelijkheden. Vraag is hoe de Oekraïners de winter gaan doorkomen, maar dat heeft voorlopig geen invloed op hun vastberadenheid. Uit een peiling blijkt dat 90% van de Oekraïners niet wil dat er met Rusland wordt onderhandeld. Ze willen geen overwinning aan de onderhandelingstafel."

Kiev blijft een fort.
Belga Images

Meest gelezen