Kims dochter wordt omschreven als zijn "meest geliefde" en "kostbare" kind, een teken aan de wand voor zijn opvolging?

Kim Jong-un toont "meest geliefde" dochter voor de tweede keer en wil van Noord-Korea "sterkste kernmacht ter wereld" maken

Voor de tweede keer in een week tijd heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn dochter in het openbaar getoond. De volgens de staatsmedia "meest geliefde" en "kostbare" dochter woonde de promotie van Noord-Koreaanse wetenschappers en functionarissen bij die hebben meegewerkt aan de bouw van een nieuwe intercontinentale ballistische raket. Het gegis waarom Kim Jong-un zijn dochter twee keer in korte tijd meetroont naar officiële gelegenheden is nog meer toegenomen. Is het een teken dat ze zijn opvolger wordt, of wil hij vooral de nucleaire ambities van zijn land benadrukken?

Vorige week publiceerden de staatsmedia voor de allereerste keer foto's van een kind van Kim Jong-un. De Noord-Koreaanse leider woonde samen met zijn vrouw Ri Sol-ju en een dochter een test van de Hwasong-17, de nieuwe, intercontinentale ballistische raket bij. Het meisje werd "de geliefde dochter" genoemd, een naam en een leeftijd werden niet bekendgemaakt. De verschijning verraste internationale waarnemers en was voer voor speculatie.

Over het privéleven van Kim Jong-un heerst de grootste geheimzinnigheid. Welk signaal wilde hij hiermee geven? In Noord-Korea duidt de leider zelf zijn opvolger aan. Het feit dat hij een kind meetroont naar een officiële aangelegenheid kan betekenisvol zijn, maar andere waarnemers wezen erop dat het nog te vroeg was om daar uitspraken over te doen.

Maar nu heeft Kim Jong-un voor de tweede keer zijn dochter getoond. Noord-Koreaanse staatsmedia publiceerden een hele reeks foto's van Kim terwijl hij met zijn dochter de promotie bijwoont van wetenschappers en functionarissen die hebben meegewerkt aan de bouw en de testlanceringen van de Hwasong-17. Het staatspersagentschap KCNA omschrijft haar als als Kims "meest geliefde" of "kostbare" kind, een nog meer lovende omschrijving dan de "geliefde dochter" van vorige week.

Kim Jong-un en zijn dochter begroeten wetenschappers die hebben meegewerkt aan de nieuwe intercontinentale ballistische raket.

Vermoedelijk tweede kind van Kim Jong-un

Op de foto's is de dochter te zien in een lange, zwarte mantel terwijl ze arm in arm poseert met haar vader. We zien hen onder meer samen met militairen in uniform voor een grote lanceertruck waarop de nieuwe raket rust. Andere foto's tonen de dochter terwijl ze applaudisseert, de hand schudt van militairen of praat met haar vader terwijl ze toegejuicht worden.

Ook nu maakten de staatsmedia geen melding van een naam of een leeftijd. Na haar eerste verschijning vorige week stelden de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten dat het meisje vermoedelijk Kims tweede kind is, Ju-ae, ongeveer 10 jaar oud. Hoe ze eruitziet, komt volgens Zuid-Korea overeen met eerdere informatie die beschreef dat ze groter is dan meisjes van haar leeftijd. Het meisje zou sterk lijken op haar moeder Ri Sol-ju, die in tegenstelling tot vorige week nu niet te zien is. Ze ziet er nog volgens waarnemers matuurder uit dan vorige week, toen ze naast haar vader verscheen in een witte donsjas.

Zuid-Korea zei eerder al dat het vermoedde dat Kim Jong-un drie kinderen heeft, geboren in 2010, 2013 en 2017. In 2013 vertelde de Amerikaanse basketbalspeler Dennis Rodman aan de Britse krant The Guardian dat hij bij een bezoek aan Noord-Korea de babydochter van Kim had vastgehouden. Dat meisje zou volgens hem Ju-ae heten.

Kim Jong-un en zijn dochter poseren met militairen voor een lanceertruck met de Hwasong-17.
De dochter zou sterk op haar moeder Ri Sol-ju lijken.
Kim Jong-un wil van Noord-Korea "de sterkste kernmacht ter wereld" maken.

"Dit is echt opvallend"

De identiteit van de kinderen van Kim Jong-un is een vraag die internationale waarnemers bezighoudt. De Noord-Koreaanse leider heeft openlijk nog geen opvolger aangeduid. Naar strikte Noord-Koreaanse voorschriften moet dat een rechtstreekse afstammeling van de Kim-familie zijn. Kim Jong-un zelf verscheen pas in 2010 in het openbaar, toen hij 31 was, een duidelijk signaal. Het feit dat Kims dochter twee keer in een week tijd getoond wordt, wakkert de geruchtenmolen nog meer aan.

"Dit is echt opvallend. Kim Ju-ae die naast haar vader staat terwijl ze gevierd worden door wetenschappers en technici die hebben meegewerkt aan de raketlancering, ondersteunt het idee dat dit de start is van haar positionering als mogelijke opvolger", zegt Akit Panda van de Carnegie Endowment for International Peace aan het persagentschap AP. "Dat de staatsmedia haar vaders liefde voor haar nog meer beklemtonen, ondersteunt dat. En haar eerste openbare verschijningen zien we in de context van strategische nucleaire wapens. Dat lijkt me niet toevallig."

Het regime maakt geen melding van eventuele andere kinderen van Kim Jong-un. Als de speculaties kloppen, zijn er dus nog twee andere kinderen, en zou het oudste kind een zoon zijn. Wat bij sommige waarnemers de vraag opwerpt waarom de Noord-Koreaanse leider zijn dochter in de schijnwerpers plaatst als zijn "meest geliefde" kind. Hoe moet je die uitspraak bekijken in het licht van de opvolging, vragen sommigen zich af. Volgens hen is het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Noord-Korea als sterkste kernmacht

Experts leggen ook de link met het belang dat Kim Jong-un hecht aan zijn nucleaire programma. Staatsmedia citeren Kim die op de bijeenkomst zegt dat de sterkste kernmacht ter wereld worden het ultieme doel is. Het "uitbouwen van een nucleair arsenaal om Noord-Korea en zijn bevolking te beschermen", is "de grootste en belangrijkste revolutionaire zaak". Daarbij is het "ultieme doel om de krachtigste strategische macht" te hebben. De medewerkers "maakten een geweldige sprong voorwaarts bij de ontwikkeling van technologie om kernkoppen op ballistische raketten te monteren."

Met het tonen van zijn dochter op twee momenten waarop de nieuwe, intercontinentale raket centraal staat, "lijkt Kim Jong-un de steeds groter wordende dreiging die van het kern- en raketprogramma uitgaat, kracht te willen bijzetten", zegt Soo Kim, veiligheidsanalist bij RAND Corporation in Californië, in de Verenigde Staten. "Vermoedelijk wil hij aan zijn volk ook duidelijk maken dat nucleaire wapens de enige garantie zijn voor de toekomst van het land."

Kim Jong-un lijkt met de verschijning van zijn dochter de steeds groter wordende dreiging die van het kern- en raketprogramma uitgaat, kracht te willen bijzetten.

Soo Kim, veiligheidsanalist RAND Corporation

"Kim wil mogelijk aan de Noord-Koreaanse elite duidelijk maken dat hij zijn dochter voorbereidt op een rol in het leiderschap, zegt Leif-Eric Easley, professor aan Ewha University in Seoul, aan AP. "Haar vroege en publieke start is ongewoon, maar het benadrukt het historische en politieke belang dat Kim hecht aan een nucleaire raket die de Verenigde Staten kan bereiken."

Pyongyang voert de jongste tijd aan een sneltempo rakettesten uit. Dat doet de spanningen met Zuid-Korea toenemen en de vrees ontstaan dat het regime van Kim werkt aan zijn eerste nucleaire test in jaren. Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Noord-Korea om intercontinentale ballistische raketten - die meer dan 5.500 kilometer kunnen afleggen - te testen, net als andere raketten die kernbommen kunnen dragen.

Loyaliteit

Analyst Cheong Seong-Chang van het Sejong Institute in Zuid-Korea zegt dat Kim Jong-un zijn potentieel oudste zoon geen opvolger kan maken als hij denkt dat die geen leiderschapskwaliteiten heeft. Kim zou mogelijke tegenstand tegen een vrouw als leider willen voorkomen door haar nu al mee te nemen naar succesvolle raketlanceringen. Op die manier zou hij de loyaliteit van de bevolking voor hem willen helpen overzetten op zijn dochter.

FOTOREEKS - Noord-Koreaanse staatsmedia brengen Kim Jong-un en zijn dochter prominent in beeld:

Meest gelezen