Protesten in Iran op 25 oktober
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Nicht van opperste leider Iran gearresteerd na oproep tegen regime

Farideh Moradkhani, de nicht van Ayatollah Khamenei, is afgelopen woensdag gearresteerd. Moradkhani had buitenlandse regeringen opgeroepen alle banden met Iran door te knippen, als reactie tegen het gewelddadig neerslaan van protesten die de afgelopen maanden plaatsvinden in Iran na de dood van een jonge vrouw. De video waarin ze haar oproep doet, wordt sindsdien druk verspreid online.

Farideh Moradkhani is een bekende activiste in Iran. Haar vader, Ali Tehrani, die vorige maand overleed, was jarenlang een prominente opposant van het regime. Hij was getrouwd met een zus van Ayatollah Khamenei, de hoogste leider van het land.

Ayatollah Khamenei

Het nieuws van haar arrestatie werd woensdag gemeld door de broer van Moradkhani. In haar video noemt ze het regime in Iran "moorddadig".  De huidige sancties tegen Iran zijn volgens haar "lachwekkend".

Dit regime is niet loyaal aan zijn religieuze principes en kent geen wetten of regels behalve geweld en het op welke manier dan ook handhaven van zijn macht.

"Nu, op dit kritieke moment in de geschiedenis, ziet de hele mensheid dat het Iraanse volk, met lege handen, met voorbeeldige moed en dapperheid, vecht met de kwade krachten", zei ze nog. "Op dit moment draagt ​​de bevolking van Iran de last van deze zware verantwoordelijkheid alleen door met hun leven te betalen."

Het is niet de eerste keer dat de nicht van de Ayatollah wordt opgepakt. In januari dit jaar gebeurde dat ook al eens. Ze uit wel vaker kritiek op de praktijken van de Iraanse machthebbers. Zo is ze een tegenstander van de doodstraf in haar land.

Aanhoudend protest

In Iran vinden al sinds midden september protesten plaats. Die begonnen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, een jonge vrouw die stierf nadat ze door de zedenpolitie meegenomen was. Iraniërs in het hele land kwamen in opstand tegen het repressieve en autoritaire beleid in de Islamitische Republiek.

De opperste leider van het land, Ayatollah Khamenei, zei dat buitenlandse machten de protesten hebben aangestookt, met name de Verenigde Staten en Israël. 

Het regime probeert de protesten de kop in te drukken en de Iraanse revolutionaire garde gebruikt daarbij vaak dodelijk geweld. Mensenrechtenorganisaties schatten dat al meer dan 400 Iraniërs het leven lieten. Een veelvoud daarvan werd opgepakt.

Meest gelezen