De politie was gisteren voorbereid op geweld naar aanleiding van de WK-wedstrijd (foto: Anspachlaan in Brussel).
Nicolas Maeterlinck

Politievakbond VSOA na geweld in Brussel: "Gaat van kwaad naar erger, politiek draagt hierin een grote verantwoordelijkheid"

Na het geweld in Brussel gisteren na de WK-wedstrijd tussen Marokko en België geeft de politievakbond VSOA de politiek een veeg uit de pan. "Dit gaat van kwaad naar erger", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin. "We zien al 30 jaar dat bendes van elke gelegenheid gebruikmaken om rel te schoppen. Er zijn al meer dan 20 jaar no-gozones in de hoofdstad, maar de politiek heeft dat altijd ontkend."

De politie had er zich op voorbereid: mogelijk geweld in Brussel naar aanleiding van de WK-wedstrijd tussen België en Marokko. En dat bleek niet voorbarig: vlak voor het einde van de match braken rellen uit. Deelsteps gingen in vlammen op, auto's bleven met blutsen en verbrijzelde ruiten achter. Een cameraploeg van VRT NWS zag hoe het uit de hand liep aan de Maurice Lemonnierlaan, in de buurt van het Zuidstation. Relschoppers stichtten er brand en gooiden met volle flessen drank. Ook de wagen van onze cameraploeg werd daarbij bekogeld.

BEKIJK - De sfeer slaat om in Brussel:

Videospeler inladen...

De politie spreekt van tientallen relschoppers die de confrontatie opzochten met de ordediensten. Ze gooiden met projectielen en sloegen met stokken. Een voertuig met een inzittende werd omsingeld op de Lemonnierlaan en een journaliste van RTBF raakte gewond in het aangezicht door vuurwerk. 

De politie was massaal aanwezig om de relschoppers uit elkaar te drijven. Daarbij hebben ze ook het waterkanon en traangas ingezet. Ook aan het Paviljoenplein in Schaarbeek, Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek en het Barraplein in Anderlecht moest de politie ingrijpen. Rond 19 uur keerde de rust terug. Er bleven wel nog een aantal patrouilles preventief aanwezig. Verschillende voetbalsupporters hielpen spontaan met het opruimen van de straat.

Een tiental relschoppers is administratief opgepakt en er werd ook één iemand gerechtelijk aangehouden. Die laatste is ter beschikking gesteld van het Brusselse parket. Ze zijn allemaal intussen weer vrijgelaten. Andere verdachten konden al geïdentificeerd worden via bewakingsbeelden. De politie analyseert al het beschikbare beeldmateriaal  nog verder om nog andere geweldplegers te kunnen identificeren. Voor de volgende wedstrijd van Marokko op het WK nu donderdag neemt de politie voorzorgen. "We zullen extra aanwezig zijn", klinkt het.

BEKIJK - Voetbalsupporters doven vuurtjes en ruimen op (beelden van Klaas Geens):

Videospeler inladen...
Puin ruimen na het geweld in Brussel.

Politievakbond VSOA: "No-gozones in Brussel, politiek ontkent"

Burgemeester Philippe Close (PS) bedankt de politie voor haar inzet en keurt de rellen af. Hij heeft het over "krapuul dat niet in Brussel is om te supporteren, maar om amok te maken". Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt het "bedroevend om te zien hoe enkelingen misbruik maken van de situatie om rel te schoppen". Premier Alexander De Croo (Open VLD) noemt het geweld van de heethoofden ongepast. "Voetbal moet een feest zijn", stelt hij.

Vincent Houssin, ondervoorzitter van de grootste politievakbond VSOA, is niet verrast. "We zien dat al 30 jaar, bendes die van iedere gelegenheid gebruikmaken om rel te schoppen, schade aan te richten en hulpverleners te verwonden. Het gaat alleen maar van kwaad naar erger", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. De politie was aanwezig, en nog loopt het uit de hand. "Ik maak geen verwijten naar de ordediensten, zij moeten ondergaan. Er zijn al meer dan 20 jaar no-gozones in Brussel, ook de moord op de agent twee weken geleden was in zo'n no-gozone."

De politiek draagt hierin een zeer zware verantwoordelijkheid.

Vincent Houssin, politievakbond VSOA

In een tweet van VSOA Politie gisteravond kregen premier De Croo, minister Verlinden en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een veeg uit de pan. Houssin herhaalt de kritiek. "De politiek heeft die no-gozones altijd ontkend. Ze steken hun kop in het zand, doen aan struisvogelpolitiek. Denk aan Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, een linkse politicus, die zei dat hij zich op sommige straten in Brussel niet meer veilig voelt. Als zo iemand dat al doet. De politiek draagt hierin een zeer zware verantwoordelijkheid."

Houssin vindt dat de problemen niet streng genoeg aangepakt worden. "Het is misplaatst om te zeggen dat het hier over enkelingen gaat, over jongeren. De meeste jongeren zijn zo niet. Het gaat hier echt om zware bendes die de criminaliteit domineren, velen van hen zijn bekend bij de politie, maar ze zijn in zo'n massa moeilijk te identificeren."

Ook op andere plaatsen

Ook in Antwerpen was de sfeer gespannen. De politie is moeten tussenbeide komen op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Marokkaanse fans werden hier en daar preventief uiteen gedreven. Ook in Hoboken raakten de gemoederen verhit. Acht mensen werden opgepakt door de politie, maar zijn intussen weer vrijgelaten.

Een journalist van VTM is tijdens zijn verslaggeving van de situatie aan de Turnhoutsebaan belaagd door een groep mensen. Journalist Rob Van herck raakte niet gewond, maar dient wel een klacht in. VTM Nieuws sluit zich aan bij die klacht.

In Luik werd het politiecommissariaat van de wijk Droixhe aangevallen. Ruiten werden ingeslagen en lampen van dienstwagens werden beschadigd. Op andere plaatsen in de stad viel een lichtpaal om en werden een bushokje en drie nachtwinkels vernield.

Ook in Nederland waren er in verschillende steden problemen na de overwinning van Marokko. In Amsterdam werden brandjes gesticht, in Rotterdam gooide een groepje van zo'n 500 jongeren vuurwerk en glas naar de politie. Daarbij raakten 2 agenten gewond. In de Schilderswijk in Den Haag moest de militaire politie ingrijpen tegen supporters van Marokko. Er ontstond een grimmige sfeer en jongeren trokken onder meer autodeuren van voorbijgangers open.

BEKIJK - Gespannen sfeer op de Meir in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen