JANEK SKARZYNSKI

Woestijnbuizerd ontsnapt in Heusden-Zolder: "Zeker niet voederen"

In Heusden-Zolder vliegt op dit moment een woestijnbuizerd rond. Hij is ontsnapt bij de eigenaar. De vogel heeft al enkele kippen aangevallen en gedood. Het Vogelcentrum heeft het dier proberen te vangen, maar dat is nog niet gelukt. Ondertussen is de woestuinbuizerd maandagvoormiddag gevangen in een tuin, op enkele honderden meters waar hij gisteren gespot was.

Even schrikken voor enkele bewoners in Heusden-Zolder. Want dit weekend kwamen zij een woestijnbuizerd tegen. De roofvogel vloog in de buurt van de Schootstraat in Heuden-Zolder rond. De buizerd zou normaal gezien gevangen zitten, maar moet nu ontsnapt of vrijgelaten zijn. "We hebben dit weekend enkele meldingen gekregen dat de roofvogel meerdere kippen heeft aangevallen. We zijn dan meteen ter plekke gaan kijken", zegt Rudi Oyen van het Vogelcentrum in Heusden-Zolder. 

De medewerkers van het Vogelcentrum probeerden de buizerd te vangen, maar zonder resultaat. Het dier zat hoog in een boom en werkte niet mee. De vogel scheerde wel rakelings over het hoofd van een kind, even schrikken dus. Op dit moment begeeft de vogel zich nog ergens in Heusden-Zolder. 

Onvoorspelbaar gedrag

Aangezien de buizerd zich dicht bij huizen begeeft, is een schrikreactie logisch. Rudi Oyen beaamt ook dat het beest niet zonder risico's rondvliegt. "Als vogels vrij rondvliegen, zijn ze nooit gevaarlijk. Maar roofvogels die gevangen zaten, zoals deze vogel, zijn onvoorspelbaar. De buizerd ziet de mens als soortgenoot, dus ook als bron voor voeding. Ze komen dan om voedsel vragen en zoeken daarbij het hoogste punt van de mens, het hoofd. Als het dier zich dan wil vastklampen met zijn pootjes, kan dat veel pijn doen."

Geef het dier zeker geen eten!

Rudi Oyen, Vogelcentrum Heusden-Zolder

Het vogelcentrum roept nu de eigenaar op om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en het dier te benaderen. Ook worden bewoners gevraagd het meteen te melden als het dier in de buurt is. "Maar wat ik uitdrukkelijk wil meegeven, geef het dier zeker geen eten. Toen we hem probeerden te vangen had hij ergens voeding gekregen en daarom reageerde hij niet op voedsel dat wij hadden."

Toch gevangen

Maandagmorgen is de woestuinbuizerd dan opgedoken in de tuin van Brecht Claes, op enkele honderden meters van de plek van waar de roofvogel gisteren nog een kip had verorberd. Leden van het Vogel- en Zoogdieren Opvangcentrum kwamen meteen ter plaatse. "De vogel leek wel geïnteresseerd in het lokvoer dat we bij hadden, maar was toch eerder geneigd om naar de bewoner te gaan dan naar ons. Misschien had te maken met onze opvallende interventiekleding, of op het feit dat de man wat lijkt op zijn eigenaar", vertelt Rudi Oyen van het VZOC. "Toevallig is bewoner Brecht Claes nog een oud-vrijwilliger van ons. Dus hebben wij hem lokvoer achtergelaten en een spoedcursus roofvogels vangen gegeven. En we waren amper weg dat hij ons belde, dat hij de woestijnbuizerd had gevangen." De vogel verblijft nu in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. Als de eigenaar niet opdaagt, zal er een plaats gezocht worden in een wildpark of zo, want het is uitgesloten dat hij in de vrije natuur wordt losgelaten.

Meest gelezen