17-jarig meisje uit Brecht haalt helikopterbrevet: "Als ik nu nog mijn licentie krijg, mag ik helemaal alleen de lucht in"

De Brechtse Charlotte Vochten is amper 17 en ze mag zich voortaan helikopterpiloot noemen. Ze heeft nu al haar brevet gehaald. Charlotte kreeg de microbe van haar papa, die ook helikopterpiloot is en zijn eigen helihaven heeft. Voor haar vader is vliegen een hobby, maar Charlotte wil er steevast haar beroep van maken, vertelt ze bij Radio2 in Antwerpen.

Charlotte Vochten uit Brecht is terecht trots, want na een opleiding van anderhalf jaar heeft ze afgelopen weekend haar diploma van helikopterpiloot gehaald. Ze heeft een navigatieroute moeten uitvoeren en moest onderweg onder meer ook laten zien wat ze zou doen bij motorfalen. "Dat was toch wel het spannendste en moeilijkste", vertelt ze. "Als de motor uitvalt, moet je wel heel snel reageren omdat het anders fataal kan aflopen."

Charlotte heeft haar passie voor helikopters van geen vreemden. Haar papa heeft een eigen helihaven achter hun huis in Brecht, in een speciaal daarvoor ontworpen schuur. "Ik heb de passie dus van kindsbeen af meegekregen en vond het altijd superinteressant en leuk om papa te volgen. Zo ben ik anderhalf jaar geleden spontaan aan mijn opleiding begonnen." 

Nu ze haar brevet heeft, droomt Charlotte van een job in de luchtvaart. "Voor papa is het een hobby, maar ik wil daar toch verder mee gaan", zegt ze overtuigd. "Ik heb nog geen concrete plannen, maar ik zou toch graag bij de politie gaan, of in het buitenland iets doen. Ik moet nu eerst mijn middelbaar afmaken en dan nog eens grondig nadenken." De volgende stap voor Charlotte is om haar licentie aan te vragen, zodat ze helemaal alleen de lucht in mag.  

Ondertussen krijgt Charlotte van alle kanten positieve reacties en felicitaties, "en dat vind ik natuurlijk bijzonder fijn", besluit ze trots.

Meest gelezen