600 dollar voor boek met handtekening Bob Dylan: Amerikaanse singer-songwriter geeft toe dat machine zijn boeken signeerde

De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan heeft zich op Facebook verontschuldigd omdat hij een autopen gebruikt om boeken en kunstwerken te signeren. Dylan verkocht die werken als "handgetekend" en fans telden er daardoor extra geld voor neer. De afgelopen weken was er commotie ontstaan omdat fans hadden ontdekt dat "een machine" hun geliefde exemplaar getekend had. Zij krijgen hun geld terug als ze dat willen.

Een handgetekend exemplaar van een plaat, kunstwerk of boek. Het is voor grote fans vaak van onschatbare waarde en ze willen er dus graag wat meer voor betalen. Dat is niet anders voor de fans van Bob Dylan. De Amerikaanse singer-songwriter speelt daar gretig op in door bepaalde schilderijen en zijn boek "The Philosophy of Modern Song" gesigneerd te verkopen.

Verschillende fans van Dylan telden graag 600 dollar neer voor een gelimiteerde uitgave van dat boek, maar zo blij als ze eerst waren, zo teleurgesteld bleken ze achteraf. Op sociale media hadden enkele fans immers de handtekeningen in de verschillende boeken vergeleken. En wat bleek? Die waren wel heel identiek. De fans voelden zich bedot en vroegen hun geld terug. Dit kon niet met de hand gesigneerd zijn, schreven ze. Dit moest wel met een machine gedaan zijn.

Mea culpa

Vrijdag reageerde Bob Dylan in een eerder uitzonderlijke verklaring op Facebook op de heisa die was ontstaan. Hij richtte zich naar zijn fans en gaf toe dat hij de exemplaren inderdaad niet eigenhandig gesigneerd heeft. "Doorheen de jaren heb ik al mijn kunstwerken met de hand gesigneerd, en er is nooit een probleem geweest. Maar in 2019 kreeg ik last van duizeligheid, iets wat aanhield tijdens de coronajaren", stelde hij.

"Er is een team van vijf nodig dat nauw met mij samenwerkt om deze ondertekeningssessies mogelijk te maken, en we konden geen veilige en werkbare manier vinden om te voltooien wat ik moest doen terwijl het virus woedde. Tijdens de pandemie was het onmogelijk om iets te signeren en de duizeligheid hielp niet. Met contractuele deadlines in het verschiet, werd mij voorgesteld om een ​​autopen te gebruiken."

Terugbetaling

Zo'n automatische pen is een toestel dat de handtekening van een persoon kan namaken om het signeerproces over te nemen. Handig voor artiesten die honderden exemplaren moeten tekenen, maar Bob Dylan geeft toe dat hij een "beoordelingsfout" heeft gemaakt door de werken wel als "handgetekend" te verkopen.

Iedereen die een van de 900 "handgesigneerde" edities had gekocht, kan een terugbetaling krijgen. Daarvoor stond uitgever Simon & Schuster eerst niet te springen, maar ze gaan nu toch overstag. Ook mensen die een schilderij van Dylan kochten, kunnen hun geld terugkrijgen.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet de eerste keer dat er commotie ontstaat rond de handtekeningen van artiesten. Zo werd de Noord-Ierse zanger Van Morrison onlangs nog beschuldigd van het gebruiken van een autopen om zijn cd's te signeren, maar het management ontkent die aantijgingen. De Ierse singer-songwriter Sinéad O'Connor moest in 2021 wel toegeven dat ze een stempel had gebruikt om haar autobiografie te signeren.

Meest gelezen