Feestelijke heropening van de Vilvoordse sikh-tempel in mei

Burgemeester Vilvoorde laat Sikh-tempel alweer sluiten na uit de hand gelopen ruzie: "Mijn geduld is op"

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte heeft beslist om de sikh-tempel in zijn stad te sluiten, na een uit de hand gelopen ruzie aan de tempel. De tempel werd de voorbije jaren al verschillende keren gesloten omdat er een machtsstrijd bezig is tussen twee geloofsgemeenschappen binnen de sikh-gemeenschap. 

"Vorige vrijdag was er opnieuw heel wat tumult in en rond de sikh-tempel", vertelt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). "Ik werd opgeroepen door mijn politiediensten en ben ter plaatse gegaan. Er waren verschillende groepen mekaar verwijten aan het maken en er was getrek en geduw. Ze verhinderden ook dat een gerechtsdeurwaarder met een bevelschrift binnen kon gaan. Er kwamen groepen van overal toegestroomd waardoor de situatie escaleerde. Er zijn wel geen gewonden gevallen, maar er was ook sprake van de aanwezigheid van wapens. En daarop heb ik beslist om de tempel te sluiten."

Er is een strijd aan de gang tussen twee groepen gelovigen over de leiding van de tempel

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

De burgemeester heeft nog geprobeerd om te bemiddelen, maar dat is niet gelukt. "Er is een strijd aan de gang tussen twee groepen gelovigen over de leiding van de tempel. De ene groep gunt het licht in de ogen van de andere niet en dat is wel problematisch als je een geloofsgemeenschap wil organiseren."

De problemen met de sikh-tempel zijn al jaren aan de gang. In 2014 en ook in 2016 werd de tempel al eens tijdelijk gesloten op bevel van de burgemeester. Daarna bleek ook de brandveiligheid niet in orde en bleef de tempel jaren dicht tot in mei van dit jaar, dan was er zelfs nog een feestelijke heropening. "Maar nu is mijn geduld op", zegt Bonte. "De wetgeving voorziet dat een sluiting tijdelijk is. We zullen een procedure moeten opstarten waarbij duidelijk wordt wie de leiding van de tempel heeft. Zolang dat niet duidelijk is, blijft de tempel gesloten." 

Meest gelezen