Videospeler inladen...

CHECK- Ja, China censureert televisiebeelden van WK-fans zonder mondmasker

Het strenge zerocovidbeleid van de Chinese overheid heeft ook zo zijn gevolgen voor voetbalminnende Chinezen. Die krijgen op de overheidszender CCTV namelijk nauwelijks beelden te zien van WK-supporters zonder mondmasker. VRT NWS vergeleek beelden van Sporza met die van CCTV.  

Krijgen de Chinezen een ander WK te zien dan de rest van de wereld? Die claim gaat op dit moment in elk geval het internet rond. Volgens verschillende buitenlandse journalisten en de onafhankelijke krant South China Morning Post (uit de speciale bestuurlijke regio Hongkong, red.) zou de Chinese overheidszender China Central Television (CCTV) beelden van maskerloze voetbalfans in de tribune uit de uitzending gooien. 

In China geldt nog steeds een streng zerocovidbeleid nadat er in verschillende steden opnieuw grote coronauitbraken waren. Maar de overheid lijkt wel minder vat dan voordien op de bevolking te hebben. Onder andere in Shangai en Peking kwam het de voorbije week tot protesten tegen de strikte coronapolitiek.

Ook bij een match van de Rode Duivels was er sprake van aanpassingen.

Trainers in plaats van fans

Maar gaat de Chinese overheid daarin zo ver dat ze zelfs buitenlandse voetbalfans in Qatar niet wil tonen omdat dat de indruk wekt dat corona op dit moment toch vooral een Chinees probleem is? Ja, zo blijkt uit beelden die onze redactie analyseerde.

Nadat eerder al melding was gemaakt van regie-aanpassingen tijdens de wedstrijd Kroatië - Canada en Qatar - Senegal, bekeken wij ook de match tussen Zuid-Korea en Ghana op verschillende kanalen. Wat blijkt? CCTV sprong op momenten dat Sporza overschakelde op close-ups van fans over naar tussenbeelden van een trainer op de bank.

BEKIJK - Dezelfde wedstrijdfase wordt nagenoeg synchroon uitgezonden tot op het moment dat Koreaanse supporters in beeld komen:

Videospeler inladen...

CCTV zendt de beelden met een dertigtal seconden vertraging uit waardoor een lokale regisseur nog kan ingrijpen indien nodig. Gangbaar en helemaal legaal is zo'n aanpassing niet. Alle rechten zitten immers bij Wereldvoetbalbond FIFA die ook de regie van het WK overziet

Zij zenden een zogenaamde world feed uit waardoor alle omroepen die uitzendrechten kochten, waaronder de VRT, in principe dezelfde beelden krijgen, klinkt het op onze Sporzaredactie. Hetzelfde geldt voor andere grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen of de Champions League.  

Niet aan proefstuk toe

CCTV is niet aan haar proefstuk toe. In 2019 bande de omroep al eens alle NBA-wedstrijden (Amerikaans-Canadese basketbalcompetitie, red.) nadat een manager van de Houston Rockets op Twitter zijn steun uitsprak over protesten in Hongkong.  

"CCTV is al langer berucht voorzichtig als het gaat over sportevenementen waarover het geen controle heeft", zegt China-expert Mark Dreyer aan het Amerikaanse tijdschrift Time. "Het gaat voornamelijk om angst over wat er gezien kan worden in het publiek zoals opruiende spandoeken of bordjes."

Toch lijkt de censuur niet helemaal waterdicht. "Op verschillende Chinese sociale media worden memes gedeeld", zegt Leen Vervaeke, VRT-correspondente in China. 

Ook na de openingsceremonie van dit WK bleek het belangrijkste gespreksonderwerp op het Chinese platform WeChat het gebrek aan mondmaskers te zijn.

Conclusie

  • Verschillende journalisten en de Hong Kongse krant South China Morning Post schrijven dat overheidsomroep CCTV beelden van maskerloze WK-fans vervangt door andere beelden. In China geldt nog steeds een streng zerocovidbeleid ondanks recente protesten.
  • Onze redactie bekeek de wedstrijd Zuid-Korea - Ghana op zowel Sporza als CCTV en merkte inderdaad een verschil als er werd overgeschakeld op beelden van het publiek.
  • CCTV zendt met een dertigtal seconden vertraging uit en kan daardoor ingrijpen in de world feed, de uitzending die in principe alle omroepen ter wereld ontvangen en die door de FIFA geregisseerd wordt.
  • De Chinese overheidsomroep heeft een langere geschiedenis van censuur bij sportwedstrijden. Het is vooral voorzichtig voor het vertonen van spandoeken en borden in het publiek.
  • We beoordelen de stelling dat CCTV beelden van ongemaskerde voetbalfans op het WK censureert dan ook als waar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.

Meest gelezen