Het Karibameer in Zimbabwe ligt ongeveer 385 kilometer stroomafwaarts van de Victoriawatervallen.
AFP or licensors

Zimbabwanen riskeren helemaal in het donker te zitten door opgedroogd stuwmeer

De grootste elektriciteitscentrale van Zimbabwe, de Kariba-dam, is stilgelegd. Door opeenvolgende droogtes is het waterpeil in het stuwmeer er zo fel gezakt dat de centrale geen stroom meer kan produceren. Een alternatief is er nauwelijks, en dus riskeert het hele land in het donker te zitten, zegt onze correspondente Elles van Gelder.  

De Kariba-stuwdam is een gigantische dam op de Zambezi, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Hij is 128 meter hoog en 579 meter lang, en afhankelijk van welke periode in het jaar kan hij tot 70 procent van de elektriciteitsbevoorrading verzorgen, goed voor 1050 megawatt. Maar de voorbije jaren hebben opeenvolgende droogtes het waterpeil steeds verder doen zakken. In 2015 (zie foto boven) werd al gezegd dat er aanpassingwerken nodig waren, maar die zijn nog niet uitgevoerd. 

Vandaag heeft de Zimbabwaanse regering de stekker er minstens tot januari uitgehaald. "Er staat nog maar 4,5 procent water in het stuwmeer", zegt correspondente Elles van Gelder vanuit buurland Zuid-Afrika. 

Nog meer stroompannes

De inwoners van Zimbabwe en van buurland Zambia zijn stroomonderbrekingen al gewoon. Soms duren ze 10 tot 15 uur per dag. "Maar deze situatie kan rampzalige gevolgen hebben", zegt Elles van Gelder. "Zimbabwe heeft alleen nog slecht functionerende steenkoolcentrales die verouderd zijn of in onderhoud. Nu de dam ook nog helemaal in onbruik is geraakt, kan dat het hele land in het donker hullen. "

De dam stilleggen kan het hele land in het donker hullen

Elles van Gelder, correspondente Zuid-Afrika
stroomonderbreking in Zimbabwe in 2015

Alternatieven?

Zimbabwe is een land in zuidelijk Afrika, en zou perfect zeer veel zonne-energie kunnen opleveren. Maar daar is nog niet veel in geïnvesteerd, zegt Elles van Gelder. "Je ziet wel dat particulieren zelf zonnepanelen op hun dak plaatsen, dat enkele mijnen een zonnepanelenfabriekje hebben opgericht. Er zijn ook wel wat projecten die stroom gaan leveren aan het nationale stroomnetwerk, maar niet voldoende om deze crisis het hoofd te bieden."

Deze dam levert ook stroom aan Zambia, en dat land komt dan door de droogte ook in de problemen. In Zuid-Afrika zijn er minder problemen door de droogte, maar daar kampen ze ook met stroomonderbrekingen. "Het verschil is dat ze bij ons in Zuid-Afrika een schema hebben en dat je weet wanneer je licht of koelkast uitgaat, maar in Zimbabwe staan ze vaak op zonder licht en gaan zonder licht slapen." 

Meest gelezen