Gent zet opnieuw anonieme Vlaamse controleurs in om zwerfpeuken aan te pakken

De stad Gent zal ook in de toekomst een beroep doen op Vlaamse controleurs in burger om mensen te beboeten die zwerfvuil achterlaten. Bij de eerste controles zijn 150 GAS-boetes uitgeschreven, bijna uitsluitend aan mensen die peuken op straat gooiden. 

Vlaanderen voorziet 30 zwerfvuilcontroleurs die lokale besturen kunnen aanvragen om mensen te vatten die afval weggooien op straat. Opvallend is dat deze controleurs geen uniform dragen en dus anoniem zijn. In Gent zijn er zo al 14 controleurs ingezet. Ze hebben in totaal bijna 190 mensen betrapt, vooral voor het weggooien van sigarettenpeuken. In slechts enkele gevallen ging het om ander zwerfvuil, zoals hondenpoep of hondenpoepzakjes. Dat blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Manuel Gonzalez (Open VLD). 

Ook gevaarlijk voor dieren

De Gentse GAS-ambtenaren stelden naar aanleiding van die vaststellingen in totaal 150 boetes op. Voor een minderjarige bedraagt zo'n GAS-boete 60 euro, als je 18 jaar of ouder bent, betaal je 120 euro. 

De stad zegt dat ze gebruik zal blijven maken van de Vlaamse controleurs op gezette tijden. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) benadrukte dat sigarettenpeuken tot 15 jaar nodig hebben om af te breken. Ze zijn ook gevaarlijk voor dieren, als zij een peuk opeten, kunnen ze ziek worden.  

Meest gelezen