Foto: Universiteit Antwerpen

Populair plantenextract echinacea versterkt vermoedelijk immuunsysteem, mogelijk ook beschermend tegen besmetting coronavirussen, zegt onderzoek UAntwerpen 

Het plantenextract Echinacea purpurea werkt mogelijk beschermend tegen virussen die infecties van de luchtwegen veroorzaken, mogelijk inclusief het coronavirus. Het maakt ons minder kwetsbaar voor infecties en besmetting. Dat staat in onderzoeken van het team van professor Wim Vanden Berghe (Universiteit Antwerpen). Er is nu meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen, en om uit te zoeken hoe Echinacea ons immuunsysteem precies ondersteunt. 

Bij het begin van de coronacrisis in 2020, gingen biomedici van de UAntwerpen op zoek naar manieren die extra bescherming boden tegen het coronavirus. De eerste resultaten van een studie in labo-omstandigheden naar het plantenextract van de rode zonnehoed, Echinacea purpurea, waren al positief: het versterkte de aangeboren immuniteit tegen virussen. Ook drie klinische studies bij mensen gaven daarna veelbelovende resultaten. 

In het eerste onderzoek kreeg een deel van de proefpersonen het Echinacea-extract, het andere deel kreeg een placebo. Alle proefpersonen moesten de bijwerkingen en effecten op een verkoudheid bijhouden. In een tweede onderzoek deden kinderen tussen 4 en 12 jaar mee. Ten slotte deed het onderzoeksteam mee aan een internationaal onderzoek bij volwassenen. Dat onderzocht het effect op korte en lange termijn op infectie met SARS-CoV2. 

Het Echinacea-extract maakt ons minder kwetsbaar voor SARS-CoV2-infecties en voor besmetting

Professor Wim Vanden Berghe (Universiteit Antwerpen)

De studies bevestigen dat het Echinacea-extract ons minder kwetsbaar maakt voor virussen die luchtweginfecties veroorzaken, inclusief het coronavirus. Het vermindert ook het risico op besmetting. Volgens professor Vanden Berghe zijn de resultaten veelbelovend. Uit het eerste onderzoek bleek dat Echinacea het totale aantal verkoudheden verminderde. Het extract remde virale verkoudheden af, en voorkwam infecties met virussen die de luchtwegen aantasten. 

Bij het preventieve onderzoek bij kinderen verminderde Echinacea de hoeveelheid virus in de neus met 98,5 procent, wat het bewijs is dat het extract antiviraal werkt. De kinderen zijn daardoor minder besmettelijk. In het laatste klinische onderzoek bleek dat er bij de groep die Echinacea kregen, 63 procent minder besmettingen met het coronavirus waren. 

Geen vervanging voor vaccinatie

Een vraag die de professor vaak krijgt is of Echinacea vaccinatie vervangt. “Het antwoord daarop is neen. Vaccinatie beschermt op de langere termijn tegen mortaliteit en ernstige bijwerkingen. Het plantenextract daarentegen werkt in een vroeg stadium van de infectie en zorgt ervoor dat iemand minder besmettelijk is en er ook sneller weer bovenop komt. Het zijn twee verschillende beschermingsmechanismen, maar kunnen wel complementair zijn”, zegt Vanden Berghe. “We hebben nog te weinig data van mensen met ernstige klachten die in het ziekenhuis liggen om statistische uitspraken te doen over Echinacea purpurea bij mortaliteit.”

We gaan nu onderzoeken hoe Echinacea ons immuunsysteem precies ondersteunt 

Professor Wim Vanden Berghe (Universiteit Antwerpen)

Hoewel de resultaten van de studies veelbelovend zijn, is er nog verder onderzoek nodig naar hoe het beschermingsmechanisme van Echinacea purpurea precies werkt. Er moeten ook nog grotere klinische studies gebeuren om de resultaten te bevestigen. "We gaan nu aan de slag met de verzamelde klinische stalen om te achterhalen hoe Echinacea ons immuunsysteem precies ondersteunt", aldus professor Vanden Berghe. 

Meest gelezen