Videospeler inladen...

Derde dag van hinder bij het spoor door stakingen: "Helft van de treinen rijdt, check app of site om te weten welke"

Vandaag is de derde (en laatste) dag van een driedaagse staking bij het spoor: net zoals gisteren rijdt de helft van de treinen. De NMBS raadt reizigers aan de website of app te raadplegen, daarop wordt 24 uur op voorhand aangegeven welke treinen wel rijden.

Waarom wordt er gestaakt?

Concreet gaat het om twee verschillende vakbondsacties. Van maandag 22 uur tot en met dinsdag 22 uur voerden de grote vakbonden ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor actie om het tekort aan investeringen bij NMBS en Infrabel aan te kaarten. Nu volgt een 48 urenstaking van treinbestuurdersvakbond ASTB. Zij klagen de werkdruk aan.

Sinds 2017 werkt de NMBS met een alternatieve dienstregeling. "Ons personeel moet ten laatste 72 uur voor de start van de staking aangeven of ze zullen werken", legt Temmerman uit. "Wij leggen vervolgens de puzzel en bekijken welke treinen er kunnen rijden. Het is dan aan ons om 24 uur vooraf te communiceren. Dat is het grote voordeel, de reizigers weten vooraf waar ze aan toe zijn en gaan op het perron niet voor verrassingen komen te staan."

Vandaag, op de derde en laatste dag van de staking, rijdt de helft van de treinen.

Wil je weten of jouw trein rijdt, kijk dan op de app en website van de NMBS. "De treinen die je te zien krijgt in onze app, zijn de treinen die effectief zullen rijden. Dezelfde treinen zul je zien in het station op de grote schermen. Daar kan je op rekenen", maakt Temmerman zich sterk.

Meest gelezen