Foto Kurt

Politicoloog Herwig Reynaert over referendum in Ruiselede: "Wie niet ging stemmen, is daarom niet vóór fusie met Wingene"

Niet iedereen die is thuisgebleven bij het referendum over een fusie tussen Wingene en Ruiselede is vóór die fusie. Dat zegt politicoloog Herwig Reynaert nadat de burgemeesters van de beide gemeenten de niet-stemmers voorstanders van het project hebben genoemd. "Tussen de mensen die niet zijn komen stemmen, zitten ongetwijfeld ook nee-stemmers, al zal dat aandeel veel kleiner zijn."

De inwoners van Ruiselede konden gisteren ja of nee stemmen over een mogelijke fusie van Ruiselede met Wingene. 40 procent van de Ruiseledenaren trok naar de stembus. Daarvan stemde 9 op de 10 mensen tegen de fusie. 

Volgens de twee burgemeesters zijn de mensen die niet zijn gaan stemmen, 60 procent, allemaal vóór de fusie. Maar dat klopt niet, zegt professor Reynaert van de Gentse universiteit. "Het is niet verstandig om dit zo te communiceren. Iedereen weet dat er bij die 60 procent ook nee-stemmers zitten. Al zal dat een kleiner aandeel zijn. Maar om te zeggen dat iedereen die niet opgedaagd is, ja-stemmers zijn, dat is duidelijk veel te kort door de bocht."  

Goede opkomst

Volgens de professor en politicoloog is de opkomst van 40 procent meer dan behoorlijk. Herwig Reynaert: "Er was al eens een volksraadpleging, bij de fusie in de nieuwe gemeente Kruisem, maar toen werd de kaap van 20 procent niet bereikt en dus had de stemming eigenlijk geen waarde. Nu dus wel. Zowel de initiatiefnemers als de politieke besturen willen hun grote gelijk halen. Vandaar de reactie van de burgemeesters." 

De volksraadpleging is niet-bindend en dus is het de vraag of de fusie zal doorgaan. "De besturen kunnen niet zomaar een bladzijde omslaan", zegt Reynaert. "Ze moeten terugkoppelen naar de bevolking. Er is een duidelijk signaal gegeven dat er bezorgdheid is over de fusie en dat een aantal mensen dat helemaal niet ziet zitten. Ze moeten hen nu geruststellen."   

Meest gelezen