Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Voor wie "voor de sfeer" naar de Rode Duivels kijkt: dit is wat je moet weten over tegenstander Kroatië

Het is opnieuw aan ons. Straks om 16 uur spelen de Rode Duivels de "wedstrijd van de laatste kans" tegen Kroatië. Het is erop of eronder voor ons elftal: als we het nu niet goed doen, stopt het WK voor België. Maakt onze nationale ploeg kans tegen Kroatië? Hieronder een snelcursus voetbal voor zij die "meekijken voor de sfeer". 

 • Onze Rode Duivels zullen hun kuiten mogen smeren: Kroatië staat op de 12e plaats in de FIFA-ranking. Onze vorige tegenstanders, Canada en Marokko, staan in die ranking respectievelijke op plaats 41  en plaats 22. Op papier is dit dus de moeilijkste match (ook al staan wij Belgen op plaats 2).
 • Dit is de derde en laatste wedstrijd in de voorrondes. En de beslissende: als wij verliezen, mogen we onze biezen pakken. De Kroaten starten vol zelfvertrouwen, na een 4 - 1 overwinning tegen Canada. Wij zitten in zak en as, na ons verlies tegen Marokko. 
 • Gelijkspel tegen Kroatië? Kroatië heeft aan een gelijkspel tegen ons genoeg om door te stoten naar de volgende ronde van het WK. Toch is er een waterkansje dat ook België bij gelijkspel doorstoot, als Marokko verliest van Canada. Zij spelen op hetzelfde moment de slotwedstrijd, om 16 uur. Voor Canada is het zeker dat het WK stopt. Zij kunnen niet meer doorstoten naar de volgende ronde.
 • Hou Luka Modric in de gaten, 37 jaar en topspeler van de ploeg. Stokoud voor een topvoetballer. Ouder dan de oudste Belg tussen de lijnen, Jan Vertonghen (35), en dat wil wat zeggen: wij staan bekend als een "oude ploeg". Hij is onvermoeibaar, onvoorspelbaar, technisch vernuftig en snel. En vooral: hij speelt bij Real Madrid en houdt Eden Hazard daar uit de ploeg. Krijgen we een match in de match, tussen die twee?
 • Modric was zes toen de Joegoslavische Burgeroorlog in 1991 in alle hevigheid losbarstte. Zijn grootvader werd geëxecuteerd door Servische rebellen. Hij en zijn familie ontvluchtten het land. Hij verbleef meer dan zeven jaar in een hotel omdat zijn thuis tot op de grond platgebrand was. Op de parking van het hotel begon hij te voetballen. 
Luka Modric, de 37-jarige speler uit Kroatië
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
 • Ook verdediger Dejan Lovren (33, en door zijn grootmoeder genoemd naar de Montenegrijnse voetballegende Dejan Savićević) moest als kind het land ontvluchten. Lovren is geboren in Bosnië en Herzegovina, op zijn derde vluchtte zijn familie naar Duitsland. Daar werden ze na verloop van tijd doorverwezen, bij gebrek aan de juiste documenten. Zo belandden ze in Kroatië. Over zijn leven als vluchteling maakt hij in 2017 een documentaire, gepast getiteld "My life as a refugee". Hij voetbalde toen bij FC Liverpool. Vandaag speelt hij bij Zenit Sint-Petersburg en spreekt hij zich vooral uit tegen vaccinatie, tegen Oekraïne en tegen de LGBTQ+-gemeenschap. 
 • Blauw bloed in de nationale ploeg van Kroatië? Bijna! Middenvelder Nikola Vlašić (25) is de broer van ex-hoogspringster Blanka Vlašić en mag zich dus sinds kort de schoonbroer van VRT-sportcommentator Ruben Van Gucht noemen. 
 • Het Kroatische voetbalelftal wordt in de volksmond de "Vatreni" genoemd. Dat is Kroatisch voor "Vurigen". De Rode Duivels tegen de Vurigen? Dat kan vonken geven. 
 • De "Vurigen" verdienen best goed hun boterham. Ze zijn de bestbetaalde ploeg tegen wie de Rode Duivels tot nog toe speelden op dit WK. Luka Modrić is de bestbetaalde Kroatische speler. Hij verdient 325.000 euro per week. Daarmee steekt hij Thibaut Courtois en Thomas Meunier voorbij in de top 5 van best betaalde spelers op het veld, deze namiddag. Onze bestbetaalde Rode Duivel Eden Hazard verdient 470.000 euro. Een arbeidsmigrant in Qatar verdient ongeveer 80 euro per week.
 • De coach van de nationale elf is Zlatko Dalić. Hij speelde eerst in kleine clubs en coachte later nog kleinere clubs. En dan clubs in het Midden-Oosten. Daar maakte hij naam. Hij coacht Kroatië sinds 2017 en was meteen succesvol: op het WK in Rusland in 2018  loodste hij het team naar de finale. Die verloor hij van Frankrijk. Wij verloren toen ook van Frankrijk, zij het in de halve finale. 
 • Luister tijdens de wedstrijd naar de enthousiaste supporters. Ze houden van een onderling duet. De ene groep roept "U boj, u boj" (ten strijde, ten strijde), de andere "Za narod svoj" (voor het volk). Het is een Kroatisch vaderlandslied. Bij een overwinning klinkt het: "Bježite ljudi, bježite iz grada" (Loop weg, mensen. Loop weg uit de stad). 
 • Nog nooit steeg een team zo snel in de FIFA-ranking als Kroatië. In 1992, toen het team werd opgericht, stond het op de 125e plaats. Na het WK in 1998, nauwelijks 6 jaar later, stond het team al op de derde plaats.
 • De ploeg heeft al heel wat WK-ervaring. Ondanks het korte bestaan van het elftal (sinds 1992) wist het team zich voor (bijna) alle Wereldkampioenschappen te kwalificeren. Indrukwekkend. Alleen in 2010 lukte dat niet. Kroatië deed het trouwens niet slecht: in 1998 eindigden ze derde, in 2018 zelfs tweede. 
 • 19 september dit jaar: de bekendmaking van de nieuwe Rode Duivel-truitjes veroorzaakte een vloedgolf aan negatieve reacties. "Lelijkste truitjes ooit", klonk het. De Kroaten verschijnen liever wél met een mooie outfit op het veld. Eén adres: Miroslav Šutej, Kroatisch kunstenaar en graficus (ook de Kroatische vlag, bankbiljetten en wapenschild zijn van zijn hand). Hij ontwierp de truitjes met het typische dambordpatroon in 1990. Sindsdien bleef het ontwerp bijna onveranderd.
www.subsidesport.com
 • Racistische uitspraken van Kroatische fans leidden tot sancties tegen de nationale ploeg. Tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië in 2015 (waar ook al geen publiek mocht bij zijn) sneden supporters een hakenkruis in het veld uit protest. Dat had net het omgekeerde effect, FIFA kondigde nieuwe sancties aan.
 • Neen, het is geen nieuwe modetrend op het veld. Nadat Rode Duivel Thomas Meunier aan het begin van het WK het veld opkwam met een masker, doet zijn collega van Kroatië dat nu ook. Joško Gvardiol brak een kleine twee weken voor de start van het Wereldkampioenschap zijn neus. Daarom moet hij nu, waarschijnlijk nog voor de rest van het WK, een beschermingsmasker dragen.
Joško Gvardiol met een beschermingsmasker

Het standpunt van Kroatië ten opzichte van het WK in Qatar
De donkere kant van het WK in Qatar kwam meerdere malen aan bod in de Kroatische media. Er werd wel nooit gehint dat de spelers zich daar schuldig over moeten voelen (laat staan een standpunt in nemen, zoals bij ons het geval was met de OneLove-armband). De spelers hebben geen publieke uitspraken gedaan die het regime in Qatar bekritiseren. Ook de fans lijken meer geïnteresseerd in wat er op het veld gebeurt.

Meest gelezen