Lotte Van Den Bogaert

Brusselse Lotte baat café uit in Marrakesh: "Marokkanen vinden Brusselse rellen schandalig"

Na de WK-match België-Marokko zijn er in onder andere Brussel rellen uitgebroken. In Marokko zelf worden de rellen in ons land veroordeeld, zegt de Brusselse Lotte Van Den Bogaert die in Marrakesh een reiscafé uitbaat: "Marokkanen vieren door te dansen, te zingen en ritmisch te klappen."

Lotte uit Brussel is uitbater van het ViaVia reiscafé in Marrakesh. Na twintig jaar in Brussel te hebben gewoond, verhuisde ze naar Marokko waar ze nu woont met haar man en kind.

"Ik supporter zelf voor de Rode Duivels", zegt Lotte. "Maar mijn man Rachid supportert voor het landsteam van Marokko. Als de Belgen én de Marokkanen het ver schoppen, blijft het zeker fijn in ons huwelijk", lacht Lotte. Het zoontje van Lotte supportert dan weer voor beide teams: "Hij had zelfs een Marokkaans en een Belgisch truitje aangetrokken gisteren. Hij hield tot hij ging slapen vol dat België het ook goed had gedaan."

Goed gevierd

Volgens Lotte werd er in Marrakesh hard gefeest na de overwinning: "Het leek bijna alsof Marokko het WK al gewonnen had", zegt ze. "Iedereen heeft heel uitbundig gevierd."

Marokkanen vieren door ritmisch te klappen en te zingen

Lotte Van Den Bogaert, uitbaatster ViaVia Marrakesh

De beelden van de rellen in Brussel hebben de Marokkaanse vrienden en kennissen van Lotte al bereikt: "Geen enkele Marokkaanse supporter hier zal zeggen dat wat er in Brussel gebeurt, vieren is. Dat is vandalisme. De mensen die ik ken, vinden dat een schandaal." 

Lotte legt uit hoe de overwinning in Marrakesh gevierd werd: "Je viert door heel luid te zingen, te roepen en ritmisch te klappen. Vrouwen gillen op straat en er worden tamboerijnen bovengehaald.  Natuurlijk gaan mensen ook in een grote stoet door de straten: brommers, auto's en driewielers toeterden er op los. Toen het donker werd, werd hier en daar Bengaals vuurwerk afgestoken, maar er werd niets vernield."

Lotte Van Den Bogaert

Meest gelezen