JoostVH Photography

Stromae maakt kans op de meeste MIA's dit jaar, maar hij krijgt concurrentie van vier vrouwen voor wie 2022 een topjaar was

Stromae is dit jaar de grootste kanshebber bij de MIA's, de Vlaamse muziekprijzen die op 26 januari worden uitgereikt. Hij is maar liefst 9 keer genomineerd. Maar Stromae krijgt stevige concurrentie van vier vrouwelijke artiesten die een topjaar bekroond zien met een pak nominaties. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul maken kans op 8 MIA's, Angèle op 7. En dan zijn er nog de twee sterren uit "#LikeMe": Pommelien Thijs kan 5 MIA's winnen, CAMILLE is 4 keer genomineerd.

Kanttekening: een nominatie is geen garantie om in de prijzen te vallen bij de MIA's. Vraag dat maar aan Zwangere Guy, die begin 2020 ondanks een pak nominaties toch met lege handen naar huis ging. Muzieksector, gespecialiseerde pers én publiek kiezen samen hun favorieten. Maar: Stromae en de MIA's, dat is al langer een gouden combinatie.

De Brusselaar is over alle edities heen de recordhouder, met in totaal 17 MIA's, waarvan hij de eerste twee won in 2010. Daar kunnen er in theorie nog eens 9 bijkomen, want Stromae is genomineerd in de categorieën Album, Pop, Solo man, Artwork, Auteur/componist, Liveact en Producer. Zijn nummer "L'enfer", kan de MIA voor beste videoclip winnen, en die voor Hit van het jaar.

Weinig verrassend, die vele nominaties, want voor Stromae was 2022 het jaar van zijn muzikale terugkeer, door de grote poort én op het internationale toneel. Op 4 maart kwam zijn nieuwe plaat "Multitude" uit. De eerste single daaruit, "Santé", mocht Stromae in de VS gaan voorstellen in de veelbekeken talkshow van Jimmy Fallon. Opvolger "L'enfer", over zijn donkere gedachten, ging live in première tijdens het Franse televisiejournaal van TF1.

Daarop volgde een internationale tournee, die Stromae op gang trapte in Paleis 12. De Brusselaar verbaasde ook het Amerikaanse publiek tot twee keer toe: op het festival Coachella, en in Madison Square Garden in New York, waar hij vorige week zijn Franstalige popmuziek speelde voor twee uitverkochte zalen met 40.000 mensen. In eigen land heeft Stromae Werchter Boutique platgespeeld, wat hem een plek op Rock Werchter 2023 oplevert.

Ook buitenlands succes voor Charlotte Adigéry en Angèle

De zilveren medaille qua aantal nominaties is voor Gentenaars Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, die 8 MIA's kunnen winnen in de categorieën Album, Alternative, Groep (want ze maken muziek als duo, red.), Artwork, Auteur/componist, Liveact, Producer (een nominatie die ze deelt met Pupul en Soulwax-broers David en Stephen Dewaele), en Videoclip, voor "Mantra".

"Topical Dancer", het album van Charlotte Adigéry en Bolis Pupul, heeft internationaal wel wat potten gebroken. Charlotte en Bolis mochten optreden in de prestigieuze Britse muziekshow "Later with Jools Holland". Een kinderdroom die uitkwam, zei Adigéry daarover, én een belangrijke springplank naar nog meer internationale roem.

Het regent al een tijdje complimenten voor Adigéry en Pupul in internationale muziekmedia, waaronder NME en Pitchfork. Niemand minder dan Iggy Pop heeft de muziek van Charlotte en Bolis in zijn BBC6-programma gesmokkeld. Adigéry en Pupul hebben ook een drukke internationale festivalzomer en tournee afgewerkt. Bij het grote publiek zijn ze misschien (nu nog) minder bekend, ondanks passages van Charlotte in de populaire Eén-programma's "Vrede op aarde" en "De Columbus".

Ook een zekerheid bij de MIA's is Angèle. Dit jaar kan ze 7 keer in de prijzen vallen, in de categorieën Album, Pop, Solo Vrouw, Artwork, Auteur/componist en Muzikant. Met haar ode "Bruxelles je t'aime" kan ze de MIA voor Hit van het jaar winnen.

Niet toevallig was 2022 ook voor Angèle een topjaar. Met een eigen Netflixdocumentaire en haar langverwachte tweede plaat "Nonante-Cinq", genoemd naar haar geboortejaar, blijft de bal stevig aan het rollen, en niet enkel meer in de Franstalige wereld. Door haar samenwerking met de Britse popster Dua Lipa voor hun duet "Fever" gaan er stilaan meer internationale deuren open. Angèle speelt shows in Londen, New York en Vancouver, en ze heeft opgetreden op het Spaanse festival Primavera. 

Daarnaast blijft Angèle de chouchou van het Franse publiek, met een rol in de "Asterix en Obélix"-film, als één van de gezichten van modemerk Chanel en met een reeks zaalshows over heel Frankrijk. In ons land staat naast een reeks concerten in Vorst Nationaal haar eerste Sportpaleisshow op de agenda in december. 

De springplank "#LikeMe"

Tot slot zijn er nog een pak nominaties voor twee jonge talenten uit de "#LikeMe"-stal: Pommelien Thijs maakt kans op 5 MIA's, en CAMILLE is 4 keer genomineerd. Twee andere artiesten hebben ook vier nominaties: Metejoor, de grote winnaar van vorig jaar, en Oscar and the Wolf, die terug is na een korte pauze door mentale problemen.

Pommelien Thijs raakte bij het grote publiek bekend als hoofdpersonage Caro in de Ketnetreeks "#LikeMe". Ze maakt kans op de MIA in de categorie Doorbraak, Nederlandstalig, Solo vrouw, Videoclip en Hit van het jaar, die laatste twee specifiek voor haar nummer "Ongewoon". Daarmee scoorde ze deze zomer een hit van formaat, en was ze genomineerd voor de "Zomerhit"-trofee. 

In "Ongewoon" vertelt Thijs openlijk dat ze zowel op jongens als op meisjes valt. Een boodschap die ze in de bijhorende videoclip kracht bijzet door te kussen met Flo Windey (Stubru). 

Daarvoor scoorde Thijs zowel in Nederland als Vlaanderen op haar 19e al een nummer 1-hit, met "Nu wij niet meer praten", haar duet met Jaap Reesema. Ze combineert muziek met een acteercarrière, want volgend jaar is ze te zien in de nieuwe VRT-fictiereeks "Knokke off".

Die andere "#LikeMe"-ster CAMILLE heeft geen inleiding meer nodig. Winnares van "The Masked Singer", de jongste artieste ooit die meteen 5 Lotto Arena's uitverkoopt, en alomtegenwoordig op radio (zei er iemand "Vuurwerk"?) en televisie, zelfs met een eigen docureeks bij VTM. Zij kan vier MIA's winnen, in de categorieën Nederlandstalig, Pop, Solo Vrouw en Liveact.

Wat valt er nog op bij de nominaties?

Naast de grote namen zit er tussen de kanshebbers vaak een artiest met veel kilometers op de teller die toch voor de eerste keer een MIA kan winnen. Na een opgemerkte passage in "Liefde voor Muziek" en de "Zomerhit"-trofee kan Margriet Hermans dit jaar misschien ook een MIA mee naar huis nemen. In de categorie "Vlaams populair" is ze genomineerd, samen met Dana Winner, Helmut Lotti en Willy Sommers. 

Tweede vaststelling: in zo goed als alle categorieën zijn er dit jaar artiesten genomineerd die muziek maken in het Nederlands. In de populaire publiekscategorie "Hit van het jaar" nemen twee Nederlandstalige radiohits ("Ongewoon" van Pommelien Thijs en "Dit is wat mijn mama zei" van Metejoor) het op tegen twee Franstalige. ("L'enfer" van Stromae en "Bruxelles je t'aime" van Angèle).

Tenslotte blijven de aparte categorieën "beste solo man" en "beste solo vrouw" behouden. Een genderneutrale prijs voor "beste artiest", naar analogie met de prijzen voor de beste acteerprestaties bij de Ensors (de Vlaamse filmprijzen, red.), komt er voorlopig niet. Bij de laatste Ensors viel er trouwens geen enkele actrice individueel in de prijzen: dat zal op de MIA's zeker wel gebeuren.

Een overzicht van alle genomineerden vind je op de website van de MIA's. Stemmen kan daar tot en met 11 december. De prijzen worden op 26 januari uitgereikt in Paleis 12 in Brussel. De awardshow is dan live te volgen op Eén en VRT MAX.

Meest gelezen