VKA

Onvrede bij Rode Duivels na nederlaag tegen Marokko: hoe breng je een groep weer bij elkaar in enkele dagen?

Een dag na de nederlaag tegen Marokko lijken er frustraties en onvrede te zijn bij onze nationale ploeg. En donderdag is er al de cruciale match tegen Kroatië. Kan je een groep op enkele dagen weer bij elkaar brengen? "Je moet een veilige omgeving creëren waarin iedereen kan zeggen wat hij denkt", zegt sportpsycholoog Jens Van Lier.

Er lijken spanningen te zijn bij de Rode Duivels. Dat blijkt ondermeer uit de negatieve uitspraken van sommige spelers. Volgens bondscoach Martinez is het niet zo vreemd dat er frustraties zijn na de slechte prestaties. Maar hoe krijg je een groep weer bij elkaar, 3 dagen voor de heel belangrijke match tegen Kroatië donderdag. "Op drie dagen kan er nog heel veel gebeuren", zegt sportpsycholoog Jens Van Lier in "De wereld vandaag". "Maar waar iedereen het over eens is, is dat ze terug moeten samenkomen als spelersgroep."

BELUISTER - Sportpsycholoog Jens Van Lier geeft advies aan de Rode Duivels in "De wereld vandaag"

De groepsdynamiek lijkt verdwenen, merkt ook Van Lier. "Ik begeleid hen zelf niet, maar als buitenstaander vraag ik mij af: is er wel een groep? Zien we een team of zijn het allemaal individu’s. En dat is heel belangrijk. Ze moeten zich afvragen wat hun teamidentiteit is, waar ze voor staan. Daar moet over gepraat worden, en er zullen emoties geuit worden, maar dat is juist goed."

Ze hoeven geen vrienden te zijn, maar er moet een veilige omgeving zijn waar je openlijk kritiek kan geven 

Jens Van Lier, sportpsycholoog

Kunnen de emoties bij zulke groepsgesprekken dan niet nog meer oplopen? "Idealiter hadden die gesprekken al op voorhand plaatsgevonden. Er moet een veilige omgeving worden gecreëerd waar je openlijk kritiek kan geven op elkaar, en waar je emoties kan uiten. Ze moeten geen vrienden zijn, maar ze moeten elkaar als mens wel kennen. Je moet wel weten wat je aan elkaar hebt om goed te kunnen presteren."

Stress en faalangst

De constante kritiek die de spelers over zich heen krijgen, veroorzaakt extra druk. En de druk voor de match donderdag is zeer hoog. Thibault Courtois gaf gisteren aan dat de spelers met te veel schrik zitten."Stress en (faal)angst horen bij de meest gestelde hulpvragen waarmee sporters bij psychologen komen. Vanuit angst gaan spelen is niet de juiste manier, dan ga je zaken vermijden. Je gaat vermijden om te durven. Ik zag tijdens de wedstrijden heel weinig durf", beaamt Van Lier.

Vraag is of de bondscoach de enige is die het kan oplossen. "Hij kent die spelers al lang, maar het kan op dit moment moeilijk zijn om hem iets te laten doen, omdat hij al deel uitmaakt van die groepsdynamiek. Dat is net de meerwaarde van een sportpsycholoog. Maar ik had begrepen dat die niet mee is afgereisd naar Qatar. Vraag is ook wie de eigenlijke leider is op het veld. Uit onderzoek blijkt dat wie de kapiteinsband draagt, vaak niet per se de echte leider is. Daar moet ook worden over nagedacht."

Meest gelezen