Foto petitie

Therapiekat Fons van Gents Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain moet op zoek naar nieuwe thuis

Het Comité Hygiëne van het Psychiatrisch Ziekenhuis Dr. Guislain in Gent heeft beslist dat de therapiekat Fons niet langer aanwezig kan zijn bij Valeo, de afdeling voor mensen die verslaafd zijn aan alcohol of medicatie. 

"Fons is eigenlijk de kat van de buren", zegt Bart Lambrecht, afdelingshoofd van Valeo. "5 jaar geleden kwam hij hier voor het eerst binnen. En sindsdien is hij een vaste bezoeker van onze instelling." Fons is belangrijk voor de bewoners. Hij komt elke dag op verkenning. De bewoners geven hem eten en knuffels. Sommigen kopen zelfs speeltjes voor hem. Maar de bezoekjes van Fons beperkten zich al een poosje niet langer tot het terras. Hij ging ook op pad in het ziekenhuis: de keuken, de eetzaal en de kamers van de bewoners.

Gedoogbeleid kon niet blijven duren

En net daar wringt het schoentje. Valeo is geen woonomgeving maar deel van een ziekenhuis. Het comité Hygiëne van het PC Dr. Guislain in Gent wou dan ook absoluut infecties vermijden en daarom hoort de kat niet thuis in de instelling. Filip, patiënt bij Valeo, vindt het jammer en startte dan ook een petitie op om Fons toch te mogen houden op de afdeling. "Iedereen weet dat een kat die ’s morgens rond je been komt spinnen, heel bijzonder is. Ik word daar rustig van en mijn medebewoners ook. Fons heeft een helend effect." 

Petitie om Fons te houden

Of de petitie iets zal uithalen, weet Filip niet: "Ik verwacht geen mirakels maar het is het proberen waard." Afdelingshoofd Bart, begrijpt de bewoners. Fons de kat speelde een belangrijke rol voor de patiënten. Het is algemeen geweten dat dieren een therapeutische rol kunnen spelen. We schakelen af en toe een hond in voor de patiënten. En we deden tot voor kort ook aan hippotherapie in een nabijgelegen manège. Ook dat was heilzaam voor onze patiënten." 

Meest gelezen